Grønnegade Teater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Merge-split-transwiki default.svgFlytteforslag
Denne side er foreslået flyttet til Det lille Turnéteater. Klik her for at se flytteforslaget.
Grønnegade Teater
Næstved Teater.jpg
Grønnegade Teaters moderne bygning set fra Kvægtorvet.
Generelle informationer
Type Egnsteater
Sted Næstved, Danmark
Andet
Cvr-nummer 21219940
Websted www.gronnegadeteater.dk
Oversigtskort

Grønnegade Teater (tidligere og nu igen Det lille Turnéteater[1]) var egnsteater i Næstved Kommune i perioden 2008-2016. Nedenstående tekst er derfor historisk og aktuel information findes nu under Det lille Turnéteater.

Teatret er bosat på en gård, men har fast spillested og billetkontor i TeatersalenGrønnegades Kasernes Kulturcenter i Næstved. Det lille Turnéteater blev egnsteater i Næstved d. 1 juli 2008, men har eksisteret siden 1990. Teatret blev grundlagt af Peter Holst, og har omkring 200 opsætninger om året. Opsætningerne er for folk i alle aldre, men der er dog oprettet en ungdomsafdeling, som laver en masse arrangementer for unge. Den hedder [KΛLT], og er ledet af Anne Sofie Nissen, der også er leder for artisterne i Næstved Avantgarde.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Teatret har indtil julen 2008 ikke haft nogen opsætning, der kun spillede ét sted. Før de fik Teatersalen i Kulturcenteret, var de et turnéteater. De turnerede i hele Danmark med de midler de havde. Det gjorde ofte opsætningerne meget kreative og enkle. En scene skulle gerne kunne pakkes ned på en bagagebærer. I de 17 år, før det faste spillested, tog de ofte rundt til skoler, institutioner og teatre rundt om i Danmark og udlandet. Jul på Jorden er den første opsætning der kun har spillet ét sted. Men selvom de har en base, turnerer de stadig, fx med forestillingen Prinsesser.

[KΛLT][redigér | rediger kildetekst]

[KΛLT] (udtales kult) er ungdomsafdelingen, og udover at give de unge specielle chancer for at se forestillingerne til en billigere pris, så opsætter [KΛLT] også sine egne arrangementer. Der er blandt andet også blevet lavet en [KΛLT] Bio, med kultfilm, druesukker, kaffe og energidrik. Der kan også nævnes [KΛLT]festerne, som foregår som et caféarrangement med livemusik og bar.

[KRU:][redigér | rediger kildetekst]

[KRU:] (udtales crew) er Detlilleturnéteaters frivillige, som blandt andet passer bar, laver PR og sætter scene og lys. Mange af de personer der er med i [KΛLT]-arrangementerne, er også med her. De fleste laver PR i form af 'De Røde Løbere'. De Røde Løbere deler løbesedler rundt, iført rød-hvide dragter, som man let kan kende ud af mængden i fx Næstveds gågader.

Tilskud[redigér | rediger kildetekst]

Teatret har modtaget offentlig støtte siden 1995, men får et egnsteatertilskud fra Næstved Kommune på 4 mio. kroner. Dertil har de modtaget støtte fra kulturministeriet på 2,2 mio. kroner i drifttilskud og yderligere 560.000 kroner i støtte til internationale aktiviteter.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Det lille Turnéteater skifter navn til Grønnegade Teater". Teateravisen.dk. 1. maj 2009.