Grønspætterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Grønspætterne (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Grønspætterne)

Grønspætterne er et spejderkorps for drenge i Disneys Andeby-univers.

Den kendte Anders And-tegner Carl Barks introducerede Grønspætterne i en historie fra 1951. De mest prominente medlemmer er Anders Ands tre nevøer, Rip, Rap og Rup, der her portrætteres som kloge og fornuftige spejdere, i modsætning til deres sædvanlige rolle som drillesyge, irriterende og uopdragne unger. Rip, Rap og Rup er medlemmer af Andeby-troppen.

Grønspætternes viden er samlet i Grønspættebogen, en lille håndbog som næsten altid indeholder præcis den viden der er brug for i en vanskelig situation.

Grønspætterne har mange spejder-rivaler, men de kæmper mest mod pige-spejderne Gærdesmutterne, hvor Andersines niecer Kylle, Pylle og Rylle er medlemmer

Grønspætterne er som nævnt kun for drenge, hvilket afspejler den amerikanske (og tidligere danske) opdeling i pigespejdere og drengespejdere. Det er dog i enkelte historier sket, at en pige har sneget sig ind i troppen.

Rip, Rap og Rup rangerer højt inden for Grønspætterne og har flere gange fået tildelt medaljer i spandevis.

En anden kendt Anders And-tegner Don Rosa er en meget yndet bruger af Grønspætterne og Grønspættebogen, og han bruger tit Grønspætternes viden som en medvirkende faktor i opklaringen af mysterier i sine historier.

Historien[redigér | rediger kildetekst]

Grønspætterne blev ifølge Don Rosa stiftet af Clinton Blisand, søn af Andebys grundlægger Kornelius Blisand. De begyndte i Fort Andeby på Hestebremsebakken, hvor Joakim von Ands pengetank ligger i dag. Dengang var der meget få medlemmer, men de blev utrolig hurtigt til en verdensomspændende organisation. I dag ligger Andeby-afdelingens hovedkontor ifølge Rosa i skoven lidt uden for Andeby, men det har det med at rykke rundt i andres historier.

En vigtig ting i Grønspætternes historie er Grønspættebogen. Den originale version, der vejede ca. 10 kg og var mindst 10 cm tyk, blev ifølge Rosa for århundreder tilbage anbragt i Fort Andeby som tegn på, at det var deres hovedkvarter. Ingen ved, hvem der har skrevet Grønspættebogen, men den bliver opdateret ca. hvert år og rummer alle emner i hele verden.

Lige fra begyndelsen af Grønspætternes historie har medlemmerne fået tildelt forskellige duelighedstegn og titler i form af lange akronymer, der giver mening i både forkortet og fuld form. Et eksempel er B.O.G.O.R.M., som står for Bibliotekar Og Gennemført Overlegen Reference-Mester, og der findes talrige forskellige ærestitler.

Kuriosum[redigér | rediger kildetekst]

Grønspætternes rivaler, pigespejdergruppen Gærdesmutterne, hedder Grönspättorna på svensk.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også[redigér | rediger kildetekst]