Grafikkort

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Et ATI Radeon 9800XL-grafikkort

Grafikkortet er det komponent i en PC, som beregner billedet, der vises på skærmen. Selve grafikkortet har sin egen GPU, som bliver brugt udelukkende til grafikberegninger. Grafikkortet kan både fås som en integreret del af computerens bundkort, og som et separat kort der sættes i bundkortet. De integrerede kort er i dag forældede og man ser enten separate grafikkort eller CPU'er med indbygget grafik processor. De hurtigste integrerede grafik processorer kan som regel trække nyere computerspil ved laveste visuelle indstillinger. Med de eksterne nyere dedikerede grafikkort, kan man køre dem i SLI eller CrossFire, hvor man så får en stærkere ydelse ud af kortet. Man kan derfor opnå kraftigere ydelse, og det er især brugt hvis man kører med flere skærme ad gangen, for eksempel ved brug af NVIDIA Surround.

Man kan lige som på en CPU også overclocke et grafikkort. Det gør at den kan foretage flere beregninger hurtigere, og det gør også at man kan have bedre grafik i spillene. De ekstreme grafikkort, kan som standard købes med en vandkøle blok, lige til at sætte i sin computer. Det gør at der kommer bedre muligheder for at overclocke grafikkortet.

De mest udbredte producenter af grafikkort, er i dag ATI, NVIDIA og Intel. Intel producerer udelukkende integrerede grafikkort.

Multi GPU løsninger

Der findes i dag kun 2 dominerende producenter af grafikkort AMD & NVIDIA. Begge producenter har deres teknologi til hvordan de håndterer multi GPU løsninger, AMD har CrossFire og NVIDIA har SLI.

SLI fungerer ved at man fysisk forbinder grafikkort med en SLI connector, også kaldet en SLI bro da det danner en bro henover grafikkortene. CrossFire derimod fungerer udelukkende ved hjælp af PCIe forbindelsen mellem kortene.

Se også[redigér | redigér wikikode]

It Stub
Denne it-artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.