Grahamstown

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Grahamstown er en by i provinsen Eastern Cape i Sydafrika og er kommunecenter i Makana. Befolkningen i Grahamstown pr. 2003 var på 124.758 indbyggere.

Byen ligger cirka 130 km fra Port Elizabeth og 180 km fra East London. Her ligger Rhodes University, et bispesæde i anglikanske kirke i Sydafrika samt en højere domstol. Byen er ikke en del af South African Cities Network.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Grahamstown set fra Fort Selwyn

Grahamstown blev grundlagt i 1812 som en militær udpost af oberstløjtnant John Graham som en del af forsøget på at sikre den østlige grænse af britisk tilstedeværelse i Kapkolonien mod xhosaerne. Grahamstown voksede i løbet af 1820'erne, da mange nybyggere og deres familier forlod tilværelsen som gårdbrugere for at etablere sig i sikrere erhverv. I løbet af få tiår blev byen Kapkoloniens største næst efter Cape Town. Den blev bispesæde i 1852.

Rhodes University College blev etableret i Grahamstown i 1904 gennem en gave fra Rhodes–fonden. Det blev fuldt anerkendt som universitet i 1951. I dag gives der undervisning i en række discipliner til over 6.000 studenter.

Da Unionen Sydafrika blev etableret blev Grahamstown High Court en lokal afdeling af den nyligt oprettede højesteret i Sydafrika (under Cape Town). Men efter nogle år blev domstolen opgraderet til en provinsiel afdeling og en underafdeling blev etableret i Port Elizabeth. Grahamstown rummer også på andre områder provinsielle myndigheder for Eastern Cape.

Grahamstown blev i 1994 en del af den nyligt oprettede provins Eastern Cape, mens Bhisho blev valgt som provinsiel hovedstad.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 33°18′S 26°32′Ø / 33.300°S 26.533°Ø / -33.300; 26.533