Grammatik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 30. apr 2015, 20:32 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (exit links i se også, der linket i artiklen)
Spring til navigation Spring til søgning

Grammatik (eller sproglære) er studiet af de regler, der styrer brugen af et sprog. Ethvert naturligt sprog som dansk har sin egen specielle grammatik.

På grundlag af bl.a. den amerikanske matematiker og sprogforsker Noam Chomskys arbejde i 1950'erne, er det nu muligt at opstille grammatikker for visse kunstige sprog som programmeringssprog. Den hurtige udvikling af IT-teknologien har desuden muliggjort oversættelse mellem naturlige sprog med vidt forskellige grammatikker. Denne teknologi fungerer dog ikke helt gnidningsfrit endnu. Visse institutioner som EU anvender allerede automatiseret oversættelse af dokumenter af medlemsstaternes sprog. Teknikken hertil er udarbejdet i eurotra-projektet, som også har dansk deltagelse.

Studiet af naturlige sprogs grammatik deles normalt op i disciplinerne fonetik, fonologi, intonation, morfologi, syntaks og semantik.

Morfologien beskæftiger sig med opdeling af ord i i ordklasser, og hvorledes ord udtrykker ulige grammatiske forhold.

Syntaksen beskæftiger sig med sætningsdannelse.

Se også

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Yderligere læsning

Diderichsen, Paul: Elementær dansk grammatik, Nordisk Forlag, København 1946.

Eksterne henvisninger