Granhøjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Granhøjen er et af Danmarks største private botilbud til voksne med en psykisk lidelse. Institutionen består af en række godkendte midlertidige botilbud med 6-10 beboere i hvert bofællesskab samt længerevarende botilbud og døgntilbud.

Granhøjen tilbyder bl.a. beskæftigelse, STU og erhvervstræning inden for håndværkerarbejde som murer og tømrer samt hotel og cafe arbejde (Hotel Du Vest), kok, journalistik og butiksmedarbejder. Dette er dog kun en lille del af Granhøjens mange beskæftigelsestilbud[1].

Granhøjen er privatejet og har siden 1985 opbygget erfaring og viden i, hvordan det er muligt at støtte og udvikle socialt udsatte voksne med sindslidelser og misbrugsproblemer i deres ofte kaotiske og problemfyldte hverdag.

Granhøjens hovedkontor ligger i Holbæk.

Socialtilsyn Hovedstanden står for tilsynet med Granhøjens tilbud.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

Granhøjen er en dynamisk organisation, hvor de enkelte enheder specialiserer sig inden for hvert deres område, hvilket giver dem mulighed for at fokusere på deres individuelle enhed. Samarbejde mellem de enkelte områder styres af en fælles ledelse.

Granhøjen er organiseret efter følgende tre enheder[2]:

Mission[redigér | redigér wikikode]

Den bærende idé bag Granhøjen er, at alle har noget at byde på, og at alle har en plads i verden. For langt de fleste giver denne indstilling et større selvværd og en tro på, at man uanset problematikkerne har en chance for at komme videre med tilværelsen. Derfor er beskæftigelsen en meget central del af behandlingen på Granhøjen.

Det er Granhøjens mission:

 • At tilbyde personer med psykiske lidelser ophold i et specialiseret behandlingstilbud, hvor fællesskab, og det at skabe tro og håb for fremtiden, er omdrejningspunktet.
 • At koordinere indsatsen for den enkelte beboer og imødegå beboerens behov og ønsker samt at være med til at støtte beboeren i at styrke identitetsdannelsen.
 • At tilbyde et koordineret helhedstilbud, hvor der er fokus på bolig, beskæftigelse og behandling.
 • At sigte efter at udføre opgaver professionelt og med kvalitativt.

Medieomtale[redigér | redigér wikikode]

Der har i perioden fra år 2003 og frem til 2009 været en hel del kritiske historier om Granhøjen. Granhøjen er i disse blevet anklaget for at være en pengemaskine[3]. Desuden har der været kritik af de øverste ledere. Tidligere beboere har fortalt om en hård tone, umenneskelige boligforhold og ydmygelser. Desuden postuleres det, at beboere der ikke burde arbejde fuld tid, gør dette i flere af Granhøjens byggeprojekter og arbejder for to kroner i timen efter skat[4] [5][6] og at de ikke havde godt nok styr på sikkerheden, når de sendte beboerne ud på arbejde.[7] Det daværende amt gik dog ind i sagen i 2003.[8] I 2011 gik TV 2-programmet Operation X også ind i sagen om bostedet, hvilket førte til at Odsherred Kommune ville undersøge bostedet.[9] Granhøjens stifter og direktør har i de senere år været en markant stemmer i debatten om vilkårene for psykisk udsatte mennesker i Danmark.[10] Grete Mikkelsen udgav i 2014 bogen "Omsorg gør det ikke alene". Bogen beskriver Granhøjens opbygning og pædagogiske tilgange. Grete Mikkelsen har desuden sin engen blog på, hvor hun løbende diskuterer udviklingen inden for psykiatrien.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Granhøjens socialøkonomiske virksomheder". Granhøjen. Arkiveret fra originalen 4. marts 2013. Hentet 19. juli 2012. 
 2. ^ "Tre i én - bolig, beskæftigelse, behandling" (PDF). Granhøjen. 10. februar 2012. Hentet 19. juli 2012. 
 3. ^ Andersen, Torben (7. september 2009). "Sygeplejerske i hård kritik mod Granhøjen". Nordvestnyt. Hentet 25. januar 2012. 
 4. ^ Frimann, Nils Henrik; Morten Bruun (24. februar 2003). "Straffet for sin sygdom". Ekstra Bladet. Hentet 25. januar 2012. 
 5. ^ Andersen, Torben (11. juni 2009). "Granhøjen svigter os". Nordvestnyt. Hentet 25. januar 2012. 
 6. ^ Frimann, Nils Henrik (28. november 2002). "Vi arbejder som slaver". Ekstra Bladet. Hentet 25. januar 2012. 
 7. ^ Frimann, Nils Henrik; Morten Brrun (10. januar 2003). "Psykisk syg kvæstet under job på Granhøjen". Ekstra Bladet. Hentet 25. januar 2012. 
 8. ^ Frimann, Nils Henrik; Morten Bruun (11. marts 2003). "Amtet skrider ind: Stop for cirkus granhøjen". Ekstra Bladet. Hentet 25. januar 2012. 
 9. ^ Peter Graae (29. november 2011). "Kommune vil undersøge Granhøjen". Tv2 øst. Hentet 25. januar 2012. 
 10. ^ [1]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]