Grenåvej og Motortrafikvejen (Syddjurs Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Grenåvej. (Se også artikler, som begynder med Grenåvej)
Grenåvej og Motortrafikvejen (Syddjurs Kommune)
15
Basisdata
Længde: 17 km
Regioner: Region Midtjylland

Grenåvej og Motortrafikvejen er vejnavnene på den 2, 2+1 og 2+2 sporede motortrafikvej mellem Djurslandmotorvejen og Tåstrup nær Aarhus Lufthavn. Vejen er en del af Primærrute 15 der går imellem Grenaa og Søndervig.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Siden planlægningen af Den Jyske Motorvej (E45) i 1960’erne havde der været tanker om en motorvejsforbindelse mellem Østjyske Motorvej og Djursland. Den vestligste delstrækning, nord om Århus til Skødstrup, blev indeholdt i projekteringsloven for Den Jyske Motorvej fra 1965, men den østlige strækning fra Lisbjerg mod øst blev sikret ved byggelinier. I 1972 vedtog Folketinget anlæg af en motorvej fra Skødstrup til Tåstrup, et anlæg der i daglig tale fik betegnelsen Røndemotorvejen. I 1975 viste der sig mulighed for at gennemføre delstrækningen fra Skødstrup til Løgten med midler, der var til rådighed for anlæg med beskæftigelsesfremmende sigte. Der med løste man i første omgang de påtrængende trafikale problemer i Skødstrup og Løgten. Da motorvejsstrækningen åbnede i 1978 var det den første, der blev udført med det senere overalt anvendte 26 m brede tværprofil for 4-sporede motorvej.[1] Denne motorvejsstrækning udgør i dag den østligste del af Djurslandsmotorvejen.

I 1981 vedtog Folketinget, at motorvejens fortsættelse fra Løgten til Tåstrup blot skulle anlægges som motortrafikvej i det oprindelig motorvejsprojekts linjeføring. Den 17 kilometer lange motortrafikvej åbnede den 16. oktober 1987.[1] Motortrafikvejen blev i 2001-2002 udvidet på to strækninger som 2+1/2+2 strækninger med et ekstra spor i begge retninger.[2] I 2010 besluttede Folketinget, at Vejdirektoratet skulle gennemføre en forundersøgelse af en mulig forlængelse af Djurslandsmotorvejen ved udbygning af motortrafikvejen. Forundersøgelsen var færdig i 2012.[2] Motortrafikvejen fik i 2016 en 2+1 udvidelse over en 3,4 km lang strækning mellem Løgten og Bale.

Forløb[redigér | rediger kildetekst]

Vejstrækningen med navnet Grenåvej starter ved Djurslandmotorvejens afslutning og føres derefter mod nord. Vejen passer Kirkeholtvej i et tilslutningsanlæg med frakørsel 15 til Hornslet og Ugelbølle. Vejen forsætter derefter videre og krydser Primærrute 21 og Randersvej i et tilslutningsanlæg med frakørsel til Rønde og Ryomgård. Vejstrækningen skifter herefter navn til Motortrafikvejen, og forsætter derefter nord om Rønde og krydser derefter Flintbakken i et tilslutningsanlæg, med frakørsel til Kolind, Rostved, Rønde og Mols. Motortrafikvejen ender ved lyskrydset nær Tåstrup, hvorfra vejen forsætter som almindelig hovedvej til Grenaa.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°18′43″N 10°29′48″Ø / 56.312°N 10.4967°Ø / 56.312; 10.4967