Gretelise Holm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Gretelise Holm (2012)

Gretelise Holm (født 22. marts 1946 i Tønder) er en dansk journalist, forfatter og samfundsdebattør, særligt engageret i ligestillingsspørgsmål.

Gretelise Holm er født i 1946 i Tønder, men voksede op omkring Kolding. Hun startede i 1. klasse på Vester Nebel Skole, hvorfra turen gik videre til Bramdrupdam Skole, Harte Skole, Søndervangsskolen i Kolding og Vejstrup Skole, hvor hun i 1960 gik ud af 7. klasse. I 1963 tog hun præliminæreksamen fra Kolding Private Realskole, og få uger senere blev hun – som 17-årig – journalistelev på Kolding Folkeblad (1963-65).

Gretelise Holm var i en lang årrække dagbladsjournalist ved først Berlingske og senere Politiken i København, indtil hun i 1983 blev lektor og prorektor ved Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Samtidig var hun ekstern lektor i offentlig information på Aarhus Universitet.

I begyndelsen af 1990'erne var hun redaktør på Kvinden og Samfundet, der udgives af Dansk Kvindesamfund og er verdens ældste eksisterende kvindeblad .

Sammen med sin mand, dr. med. Knut Wallevik, der arbejdede som rådgiver for Danida, var Gretelise Holm i årene 1993-98 bosat i Zimbabwe i det sydlige Afrika. Tiden i Zimbabwe har inspireret både hendes journalistiske og skønlitterære arbejde, ikke mindst finder man tydelige spor i hendes første kriminalroman Mercedes-Benz syndromet (1998) handler om afrikanske kvinders rettigheder og forhold. I 2000 modtog Det Danske Kriminalakademis debutantpris for denne bog.

Gretelise Holm har gennem årene skrevet mere end 30 bøger, først fag- og debatbøger og derefter børne- og ungdomsromaner. I 2002 udkom Paranoia, som var det første bind i krimiserien om Karin Sommer. Der er foreløbig udkommet fire bind i Sommer-serien, og to af dem har været nomineret til Glasnøglen (Årets bedste skandinaviske krimi). Karin Sommer-serien er også udkommet i Tyskland, Holland, Norge, Sverige Tjekkiet.

Holm modtog i 1980 PH-prisen for sin sociale journalistik på Politiken, og i 1990 Ingrid Jespersens store legat for sit arbejde med køn og ligestilling.

Gretelise Holm har to døtre samt tre børnebørn. Hun er dels bosat i København, dels på Sydsjælland i nærheden af Præstø.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]