Grethe Glad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grethe Glad
Født 5. januar 1891 Rediger på Wikidata
Død 18. december 1990 (99 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Lærer, forretningsperson Rediger på Wikidata
Fagområde Mode Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Margrethe "Grethe" Glad, født Axelholm (født 5. januar 1891 i København, død 18. december 1990 sammesteds) var en dansk erhvervskvinde og skoleleder.

Grethe Axelholm voksede op sammen med fem søskende i en socialt og økonomisk velfunderet familie, først på Frederiksberg, senere i Københavns indre by. Hun begyndte i 1916 at undervise i broderi og filering samtidig med, at hun indledte et samarbejde med Magasin du Nords håndarbejdsafdeling.

Hun giftede sig i 1918 med direktør Carl Glad og blev en af tidens mest omtalte kvinder. Hun deltog i det københavnske selskabsliv, figurerede i pressens sladderspalter, sås i teatre og til koncerter og holdt selv store selskaber. Familien boede på Store Mariendal i Hellerup og ejede landstedet Rågegården i Rågeleje. I 1921 blev ægtefællen udnævnt til generalkonsul for Østrig. Efter Wall Street-krakket i 1929 gik hans firma L.C. Glad & Co. konkurs, og familien måtte sælge begge boliger og flytte til Bredgade. For at bidrage til økonomien satsede Glad på at udnytte sin viden om mode, og hun tog et kursus i tilskæring og drapering i Paris. I lejligheden i Bredgade begyndte hun at undervise i tilskæring og syning, samtidig med at hun havde en systue, der fandt sit klientel i det velstillede borgerskab. Det blev starten på Margrethe-Skolen, stiftet 1931 og opkaldt efter skolens protektrice Margrethe, prinsesse af Bourbon-Parma. Hun efterfulgtes af Sonja Bernadotte, senere af Tove Castenskiold, begge moderedaktører ved damebladet Tidens Kvinder.

Midt i 1930'erne var Glad blevet stærkt optaget af Oxfordgruppebevægelsen, og hendes religiøse overbevisning var hende en støtte resten af livet. Under og efter 2. verdenskrig deltog hun aktivt i velgørenhedsarbejde både i Danmark og i Frankrig, bl.a. lavede hun forskellige dukker i historiske dragter, der vistes på udstillinger og solgtes til velgørende formål. Dukkerne blev købt af museer i USA, Frankrig og Østrig. Fra 1977 og i en årrække var hun bestyrelsesformand i familiefirmaet L.C. Glad & Co.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]