Greve (rang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Greve. (Se også artikler, som begynder med Greve)
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Greve er en europæisk højadelrang. I Frankrig, Italien og Spanien betegner greve den tredjehøjeste rang i højadelen efter hertug og markis, mens denne rang i 1200-tallet blev erstattet af den angelsaksiske titel jarl (earl) i England, der derfor ikke har grever. I disse lande findes også rangen vicegreve (fr:vicomte, en:viscount), der er den fjerdehøjeste rang. I Tyskland kunne en greve i det Tysk-Romerske Rige enten rangere direkte under kejseren som rigsgreve, eller betegne den fornemste adelsrang blandt en fyrste eller hertugs vasaller.

Den danske adel[redigér | redigér wikikode]

Greve er den næsthøjeste danske adelsrang efter lensgreve. Greve- og baronstanden blev oprettet i 1671. Der knyttede sig på dette tidspunkt en række særrettigheder til ovennævnte titler, men disse særrettigheder blev afskaffet ved Grundloven af 1849, og dermed er titlen altså i dag af rent honorær karakter. Titlen er arvelig og medfører rang af 2. klasse jf. Hof- og Statskalenderen.

Titlen gives nu kun til medlemmer af kongehuset som giver afkald på prinsetitlen, eksempelvis ved indgåelse af borgerligt ægteskab.

Se også[redigér | redigér wikikode]