Grimbergen (øl)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En Grimbergen-øl

Grimbergen er et belgisk ølmærke. Øllen blev oprindeligt brygget af munke i den belgiske by Grimbergen i 1100-tallet, men brygges i dag på forskellige bryggerier i Belgien, Frankrig, Polen og Italien. Mærket har siden 2008 været ejet af Carlsberg Group.


Mærkets nyere historie[redigér | rediger kildetekst]

Det belgiske bryggeri Brouwerij Maes (Maes Bryggeri) kontaktede i 1958 munkene på klostret med forslag om at kommercialisere den mørke øl, som Maes havde udviklet under mærket "Grimbergen". Indtil 1978 blev Grimbergen Dubbel og Tripel brygget på bryggeriet i Waarloos (en by i kommunen Kontich). Herefter flyttede produktionen til Brasserie Union i Jumet. Da bryggeriet i Jumet lukkede i 2007, flyttede produktionen til Brouwerij van Alken i byen Alken.[1]

De øl, der blev solgt under navnet Grimbergen, blev herefter brygget af to forskellige selskaber. Alken-Maes i Belgien bryggede øllen før 2008. Alken-Maes blev overtaget af Heineken International i 2008. I forbindelse med overtagelsen blev Grimbergen mærket overtaget af Carlsberg Group, men Heineken blev givet en licens med lang løbetid til at bruge mærket i Belgien..[2] Som et resultat deraf, brygges Grimbergen i dag i Belgien af Heineken under licens fra Carlsberg og udenfor Belgien fremstilles øllen af Carlsberg, der brygger den på sit bryggeri Kronenbourg i Frankrig.[3][4] I Nederlandene er bryggeriet Grolsch ansvarligt for markedsføringen af Grimbergen brygget af Alken-Maes.[5] Carlsberg fremstiller endvidere Grimbergen i Polen og Italien.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Productie van Jumet naar Alken Arkiveret 2011-05-09 hos Wayback Machine (nederlandsk/hollandsk)
  2. ^ Grimbergen bij Carlsberg (nederlandsk/hollandsk)
  3. ^ Productie Grimbergen Arkiveret 2011-11-01 hos Wayback Machine (nederlandsk/hollandsk)
  4. ^ Grimbergen on the official site of Carlsberg International Arkiveret 2014-04-01 hos hos Archive.is
  5. ^ Grolsch brengt Grimbergen op Nederlandse markt, De Standaard, 6 december 2005 (nederlandsk/hollandsk)
Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad og drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.