Grundskyld

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Grundskyld er en ejendomsskat på jordværdien, indført i Danmark i 1920 efter inspiration fra den amerikanske forfatter og økonom Henry Georges idéer.

Baggrunden for jordværdibeskatning - i Danmark kaldet grundskyld (engelsk 'land value tax') skal findes i stigende jordværdier, der fulgte industrialiseringen og en gunstig økonomisk udvikling som følge heraf. Dette betød at et stykke jord, særligt i eller omkring de større byer, pga øget efterspørgsel steg voldsomt i pris. Gevinsten ved at opkøbe jord med henblik på videresalg førte til spekulation - heraf udtrykket "every man works but the vacant lot". Dette udtryk blev formuleret af tilhængere af George, for at udtrykke det forhold, at landejeren ikke behøvede at arbejde, for at indkassere en betragtelig gevinst, imens værdistigningen egentlig skyldes andres arbejde : at samfundet investerer i f.eks. infrastruktur (i USA især jernbanen), uddannelse og sygehuse, hvilket betales via skatter på lønarbejde. Gevinsten på at investere i ejendom eller en tom byggegrund derimod, blev ikke beskattet eller ikke nær hårdt nok beskattet.

Jordværdibeskatning i form af en løbende afgift (grundskyld) har en stabiliserende effekt på prisen på (værdien af) jord, og modvirker derfor spekulation. Den løbende afgift, som grundejeren skal betale, øger incitamentet til at gøre noget produktivt med grunden, og ikke "bare" sidde på den. Tilhængere af såkaldt 'fuld grundskyld' mener at grundskylden fuldstændigt skal modsvare den totale værdistigning af en givet grund, også kaldet jordrenten. Provenuet fra en sådan skal anvendes til at reducere skat på arbejde, f.eks. indkomstskat, allerhelst helt eliminere denne, da denne ses som uretfærdig.

I Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark har Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Retsforbundet været tilhængere af grundskylden. Da de tre partier dannede regering i den såkaldte trekantsregering 1957-60 nedsattes den såkaldte grundskyldskommission for at undersøge mulighederne for og effekten af at indføre fuld grundskyld.

Grundskyldskommissionen fremlagde resultaterne af sit arbejde i 1954. Kommissionens rapport indeholdt et forslag om, at der blev pålignet alle grunde en grundskyld på 4 % af den konstaterede værdi, samt at der blev påbegyndt en gradvis indførerelse af ‘fuld grundskyld til afløsning af andre skatter, der hviler på arbejdsskabte værdier’. (Grundskyldskommissionens rapport).

Grundskyld i Danmark opkræves i dag kommunalt. Den betales af grundens værdi, se ejendomsvurdering. Fra 2007 udskrives grundskylden til kommunerne med mellem 16 og 34 ‰ af grundværdien. Se også ejendomsskat.

Kilder[redigér | redigér wikikode]