Gud (monoteistisk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Gud. (Se også artikler, som begynder med Gud)
Detalje fra Michelangelos fresco Skabelsen af sol og måne fra 1512 i Det Sixtinske Kapel.

Gud er i Jødedommen, Kristendommen og Islam himlens og jordens skaber.[1][2] I Gamle Testamente omtales Gud også som Jahve eller Jehova. Gud er egentlig en titel og ikke et egennavn, selv om det opfattes som sådan af mange, hvorimod Jahve eller Jehova er bibelens guds egennavn. I Koranen bruges både betegnelsen Gud og Allah, hvor sidstnævnte er det arabiske ord for Gud (bogstaveligt 'Guden' som udledt fra den bestemte artikel al-).

Kristendom[redigér | redigér wikikode]

Skikkelse[redigér | redigér wikikode]

I Bibelen omtales, at intet menneske har set Gud. Hertil skal det dog tilføjes at det fortælles om Moses at han talte med Gud "ansigt til ansigt som mænd taler med mænd". Endvidere står der, at Gud skabte mennesket i sit eget billede.

Den eneste[redigér | redigér wikikode]

Gud forbød mennesker at have andre guder end ham selv, da han er den eneste sande gud. Dermed er kristendommen og de andre Abrahamitiske religioner monoteistiske.[kilde mangler]

Slægtskab[redigér | redigér wikikode]

Gud Fader, Sønnen og Helligånden danner tilsammen Treenigheden i henhold til treenighedslærens tilhængeres opfattelse af Det Nye Testamente.

Der omtales også andre gudssønner i Gamle Testamente, heriblandt Satan, som senere blev regnet for en falden engel. "Gudssøn" er dog en titel der bruges i flere forskellige sammenhænge og man kan derfor ikke sætte entydigt lighedstegn mellem engel og gudssøn.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Religiøse opfattelser". etiskraad.dk. 2015. Hentet 2015-06-22. 
  2. ^ "Jøders, kristnes og muslimers syn på naturen". religion.dk. 12. maj 2009. Hentet 2015-06-22. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]