Guido van Rossum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Guido van Rossum

Personlig information
Født 31. januar 1956 (68 år) Rediger på Wikidata
Haarlem, Holland Rediger på Wikidata
Bopæl USA, Belmont Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Amsterdam Universitet (til 1981),
Stedelijk Gymnasium Haarlem Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Forfatter, programmør, ingeniør, datalog Rediger på Wikidata
Fagområde Programmering Rediger på Wikidata
Deltog i Internationale Matematik-Olympiade (1974) Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Microsoft (fra 2020) Rediger på Wikidata
Kendte værker ABC, Python Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser FSF Award for the Advancement of Free Software (2002),
ACM Distinguished Member (2006) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Guido van Rossums hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Guido van Rossum (hollandsk udtale:[ˈɣido vɑn ˈrɔsʏm, -səm], født 31. januar 1956) er en hollandsk programmør, bedst kendt for at skrive Python programmeringssproget. I Python fællesskabet er han kendt som "Benevolent Dictator For Life" (BDFL), som betyder at han fortsat vil følge Pythons udvikling og tage beslutninger hvor det er nødvendigt. Han var medarbejder hos Google fra 2005 til 7. december 2012, hvor han brugte halvdelen af sin tid på at udvikle Python. I januar 2013 blev han ansat hos Dropbox.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Van Rossum blev født og voksede op i Holland. Han fik sin uddannelse (Matematik og Datalogi) ved Amsterdams Universitet i 1982. Senere arbejdede han for forskellige forskningsinstitutter, bl.a. Ducth Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Amsterdam, the United States National Institute of Standards and Technology (NIST), Gaithersburg, Maryland og the Corporation for National Research Initiatives (CNRI), Reston, Virginia. Han har selv sagt på Twitter at 'van' i hans navn aldrig staves med stort bogstav.

Personligt liv[redigér | rediger kildetekst]

Guido van Rossum er Just van Rossum's bror, en type designer og programmør. Just van Rossum designede skrifttypen der bliver brugt i "Python Powered" logoet. Guido bor i Belmont, Californien med sin kone, Kim Knapp, og deres søn, Orlijn.

Arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Mens han arbejdede hos the Stichting Mathematisch Centrum (CWI), skrev han og udgav en glob() rutine til BSD Unix i 1986. Van Rossum arbejdede også med udviklingen af ABC-programmeringssproget. Han udtaler senere "Jeg prøver at berette om ABC's indflydelse da jeg er taknemmelig for alting jeg lærer under det projekt og folkene der arbejdede på det." Han lavede også den tidlige Grail webbrowser som blev skrevet i Python og deltog i diskussioner omkring HTML's standarder.

Python[redigér | rediger kildetekst]

Verdrørende Pythons oprindelse skrev van Rossum i 1996:

For over seks år siden, i december 1989, ledte jeg efter et "hobby" programmeringsprojekt der ville holde mig optaget i ugen omkring jul.
Mit kontor... ville have været lukket, men jeg havde en hjemmecomputer og ikke meget andet at lave. Jeg besluttede mig for at skrive en interpreter til det nye scriptingsprog som jeg havde tænkt på på det seneste: En efterkommer til ABC der ville appellere til Unix/C hackere.
Jeg valgte Python som titlen for projektet, fordi jeg var i et respektløst humør (og en stor fan af Monty Python's Flying Circus).

I 2000 skrev han:

Pythons forgænger, ABC, var inspireret af SETL - Lambert Meertens brugte et år ved SETL gruppen i NYU før han innoverede ABC

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.