Guido van Rossum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Guido van Rossum

Guido-portrait-2014.jpg

Personlig information
Født 31. januar 1956Rediger på Wikidata
HaarlemRediger på Wikidata
Bopæl BelmontRediger på Wikidata
Søskende Just van RossumRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Amsterdam Universitet (til 1982)Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skribent, programmør, ingeniør, datalogRediger på Wikidata
Fagområde ProgrammeringRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Dropbox (fra 2013)Rediger på Wikidata
Kendte værker ABC, PythonRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser FSF Award for the Advancement of Free Software (2001)Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Guido van Rossums hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Guido van Rossum (hollandsk udtale:[ˈɣido vɑn ˈrɔsʏm, -səm], født 31. januar 1956) er en hollandsk programmør, bedst kendt for at skrive Python programmeringssproget. I Python fællesskabet er han kendt som "Benevolt Dictator For Life" (BDFL), som betyder at han fortsat vil følge Python's udvikling, og tage beslutninger hvor det er nødvendigt. Han var medarbejder hos Google fra 2005 til 7. december 2012, hvor han brugte halvdelen af sin tid på at udvikle Python. I januar 2013, blev han ansat hos Dropbox.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Van Rossum blev født og voksede op i Holland. Han fik sin uddannelse (Matematik og Computervidenskab) ved Amsterdams Universitet i 1982. Senere arbejde han for forskellige forskningsinstitutter, bl.a. Ducth Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Amsterdam, the United States National Institute of Standards and Technology (NIST), Gaithersburg, Maryland og the Corporation for National Research Initiatives (CNRI), Reston, Virginia. Han har selv sagt på twitter at 'van' i hans navn aldrig staves med stort bogstav.

Personligt liv[redigér | redigér wikikode]

Guido van Rossum er Just van Rossum's bror, en type designer og programmør. Just van Rossum designede skrifttypen der bliver brugt i "Python Powered" logoet. Guido bor i Belmont, Californien med sin kone, Kim Knapp, og deres søn, Orlijn.

Arbejde[redigér | redigér wikikode]

Mens han arbejde hos the Stichting Mathematisch Centrum (CWI), skrev han og udgav en glob() rutine til BSD Unix i 1986. Van Rossum arbejdede også med udviklingen af ABC programmeringssproget, han udtaler senere "Jeg prøver at berette om ABC's indflydelse da jeg er taknemmelig for alting jeg lære under det projekt og folkene der arbejdede på det." Han lavede også den tidlige Grail web browser som blev skrevet i Python og deltog i diskussioner omkring HTML's standarder.

Python[redigér | redigér wikikode]

Verdrørende Python's oprindelse, skrev van Rossum i 1996:

For over seks år siden, i December 1989, ledte jeg efter et "hobby" programmerings projekt der ville holde mig optaget i ugen omkring jul.
Mit kontor... ville have været lukket, men jeg have en hjemme computer, og ikke meget andet at lave. Jeg besluttede mig for at skrive en interpreter til det nye scripting sprog jeg havde tænkt på på det seneste: En efterkommer a ABC der ville appellere til Unix/C hackere.
Jeg valgte Python som titlen for projektet, fordi jeg var i et respektløst humør (og en stor fan af Monty Python's Flying Circus)

I 2000 skrev han:

Python's forgænger, ABC, var inspireret af SETL - Lambert Meertens brugte et år ved SETL gruppen i NYU før han innoverede ABC

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.