Guldbær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Guldbær
Rubus-xanthocarpus-habitus.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Rubus (Brombær)
Art R. xanthocarpus
Hjælp til læsning af taksobokse

Guldbær (Rubus xanthocarpus) (Kinesisk: Ti mei tzu) er en lav, løvfældende dværgbusk med en krybende vækst. Stænglerne er opstigende til overhængende og tæt forgrenede, så én plante danner en tæt pude.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først gulbrun og tæt håret, men senere bliver den brunlig med lange, nåleagtige torne. Knopperne er små og lysegrønne. Bladene er trekoblede eller uligefinnede med 5 småblade. Stilke og bladribberne er tornede på undersiden. Småbladene er lancetformede til elliptiske med hel eller tandet rand. Oversiden er rynket, men blank og mørkegrøn, men undersiden er lysegrøn.

Blomstringen sker i maj-juni, hvor blomsterne findes samlet i små stande ved bladhjørnerne og skudspidserne. De enkelte blomster er regelmæssoge og 5-tallige med hvide kronblade. Frugterne er samlefrugter, der er sammensat af talrige, orange-gule stenfrugter.

Rodnettet er kraftigt og består af vandret krybende jordstængler og dybtgående rødder. Grene i vedvarende jordkontakt slår rod og danner nye planter.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,30 x 1,00 m (15 x 15 cm/år).

Hemsted[redigér | redigér wikikode]

Guldbær har hjemme i de kinesiske provinser Anhui, Gansu, Shaanxi, Sichuan og Yunnan, men den er naturaliseret i næsten alle egne af verden med tempereret klima. I hjemlandet findes den som pionerplante på vejskråninger og stenskred og som bundplante i skovlysninger.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Frugterne kan spises rå, eller man kan lave marmelade af dem. I Kina bruges de desuden til vinfremstilling.

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: