Guldgravning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Guldgraver.

Guldgravning er en proces, hvor man udvinder guld fra jorden. Der findes flere forskellige teknikker.

Vaske guld[redigér | rediger kildetekst]

En af de mere kendte metoder er guldvaskning, der primært er en manuel teknik. Brede, lave fade fyldes med sand og grus, der kan indeholde guld. Vand tilføjes, og fadet rystes. Da guld er tungere end sten, synker det hurtigere til bunden af fadet, mens grus og småsten skylles bort. Metoden kendes fra westernfilm.

Guldvask er den letteste metode til at søge efter guld, men er ikke rentabel til udvinding af større mængder af det kostbare metal, men bruges som turistattraktion på tidligere guldudvindingssteder.

Andre metoder[redigér | rediger kildetekst]

Med en metaldetektor kan en person bevæge sig rundt i området og systematisk skanne efter guld. Teknikken er nem at betjene og dertil mobil og derfor populær blandt guldgravere.

Derudover kan guld udvindes maskinelt.

Guldgravning historisk set[redigér | rediger kildetekst]

Romerne anvendte hydrauliske metoder til at udvinde guld. Hos romerne var minedriften underlagt statens kontrol, men kunne også være udlejet til civile entreprenører. Guldproduktionen hjalp til at finansiere væksten i romerrigetog var et vigtigt motiv for den romerske invasion af Storbritannien, som Claudius gennemførte. Der kendes dog kun en enkelt romersk guldmine i Storbritannien, nemlig Dolaucothi i det vestlige Wales. Guld var ligeledes en vigtig drivkraft for de romerske kampagner i Transsylvanien i det, som i dag er Rumænien.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Erhverv og erhvervslivSpire
Denne artikel om erhverv, erhvervsliv og arbejdsmarked er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.