Guldgravning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Guldgraver.

Guldgravning er en proces, hvor man udvinder guld fra jorden. Der findes flere forskellige teknikker.

Vaske guld[redigér | redigér wikikode]

En af de mere kendte metoder er guldvaskning, der primært er en manuel teknik. Brede, lave fade fyldes med sand og grus, der kan indeholde guld. Vand tilføjes og fadet rystes. Da guld er tungere end sten, synker det hurtigere til bunden af fadet, mens grus og småsten skylles bort. Metoden kendes fra westernfilm.

Guldvask er den letteste metode til at søge efter guld, men er ikke rentabel til udvinding af større mængder guld. Det bruges bl.a. som turistattraktion på tidligere guldudvindingssteder.

Andre metoder[redigér | redigér wikikode]

Med en metaldetektor kan en person bevæge sig rundt i området og systematisk skanne efter guld. Teknikken er meget nem at betjene, meget mobil og derfor populær blandt guldgravere.

Derudover findes en række maskinelle udvindingsmetoder.

Guldgravning historisk set[redigér | redigér wikikode]

Romerne anvendte hydrauliske metoder til at udvinde guld. Minedriften var under statens kontrol, men minerne kan have været udlejet til civile entreprenører. Guldproduktionen hjalp til at finansiere væksten i imperiet, og var et vigtigt motiv for den romerske invasion af Storbritannien, som Claudius gennemførte, men der kendes kun én romersk guldmine i Storbritannien, nemlig Dolaucothi i det vestlige Wales. Guld var ligeledes en vigtig drivkraft for de romerske kampagner i Transsylvanien i det, som i dag er Rumænien.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.