Guldhamstere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Guldhamstere
Guldhamster
Guldhamster
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukarya
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Rodentia (Gnavere)
Familie Muridae (Musefamilien)
Underfamilie Cricetinae (Hamstere)
Slægt Mesocricetus
Hjælp til læsning af taksobokse

Guldhamstere (latin: Mesocricetus) er en lille gruppe af mellemstore hamstere og er de mest kendte af hamsterne. Guldhamstere inddeles i fire arter og findes udbredt i dele af Europa og Mellemøsten.

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Som andre hamstere har også guldhamsterne kindposer, som de bruger primært til at transportere føde hjem til deres hule, hvor de opbygger et forråd til dårligere tider. Kindposerne kan dog også bruges til at transportere andre ting som f.eks. redemateriale, og man har observeret, at de har båret unger i sikkerhed gemt i kindposerne.

Deres bo ligger under jorden, hvor de graver gangsystemer. Disse kan være rimeligt simple, men kan også være ret komplicerede systemer med mange gange og kamre. Udover selve reden vil der oftest være et forrådskammer og en toiletgang. Guldhamstere er natdyr og tilbringer det meste af dagen med at sove nede i deres huler.

Hobbydyr[redigér | redigér wikikode]

Man kan købe guldhamstere i de fleste dyrehandler landet over. Nogle har også privatavl. Ved privatavl kan man også være sikrere på, at dyret ikke er sygt eller for den sags skyld gravid. Mange oplever, at købet af én guldhamster hurtigt kan blive til flere dyr, da man ikke kan se om dyret er gravid, mens det er helt lille.

Arter[redigér | redigér wikikode]

Syrisk guldhamster[redigér | redigér wikikode]

Syrisk guldhamster – Mesocricetus auratus

Den syriske guldhamster er den art, vi holder som kæledyr. Den findes i dag i et stort antal farver og pelstyper.

Og så har den en interessant historie. For alle de guldhamstere, vi holder som kæledyr i dag, stammer fra kun fire dyr, der blev gravet op fra en mark i Syrien tilbage i 1930. Senere er den fundet få gange, men disse dyr er alle blevet brugt til at forske i forskellen mellem vilde guldhamstere og de tamme dyr.

Arten lever primært i Syrien i et lille område omkring byen Aleppo, men er for nylig også konstateret lige på den anden side af grænsen til Tyrkiet.

Rumænsk guldhamster[redigér | redigér wikikode]

Rumænsk guldhamster – Mesocricetus newtoni

Den rumænske guldhamster lever kun i et begrænset område i Rumænien og Bulgarien og er totalfredet.

Tyrkisk guldhamster[redigér | redigér wikikode]

Tyrkisk guldhamster – Mesocricetus brandti Den tyrkiske guldhamster lever, som navnet antyder, i det meste af Tyrkiet. Dog ikke i den sydøstligste del af landet hvor man har påvist den syriske guldhamster.

Kaukasisk guldhamster[redigér | redigér wikikode]

Kaukasisk guldhamster – Mesocricetus raddei

Den kaukasiske guldhamster er dårligt kendt, men lever på stepper i det nordlige Kaukasus.

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]