Gustaf Lundberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gustaf Lundberg

Slask1.jpg

Personlig information
Født 17. august 1695 Rediger på Wikidata
Stockholms stad, Sverige Rediger på Wikidata
Død 18. marts 1786 (90 år) Rediger på Wikidata
Stockholm, Sverige Rediger på Wikidata
Gravsted Uppsala gamle kirkegård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Rosalba Carriera, Hyacinthe Rigaud, Nicolas de Largillière, David von Krafft, Jean-François de Troy Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, kunstner Rediger på Wikidata
Kendte værker Portræt af en ung dame, Baronesse Ulrika Maria Sparre, født Tessin, Portræt af Grev Carl Gustaf Tessin Rediger på Wikidata
Genre Portrætmaleri Rediger på Wikidata
Bevægelse Rokoko Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Gustaf Lundberg (født 17. august 1695 i Stockholm, død 18. marts 1786 sammesteds) var en svensk pastel- og portrætmaler.

Lundberg kom, uddannet hjemme under David von Krafft, 1717 til Paris. Her fik han tidens fineste portrætører (som Hyacinthe Rigaud og Nicolas de Largillière) til lærere, vejlededes dog især af Pierre-Jacques Cazes og senere af den berømte venetianerinde Rosalba Carriera. Gennem hende blev pastelteknikken hans fornemste, og næsten eneste, udtryksmiddel.

Han malede dronning Maria Leszinska og hendes fader Stanislaus, hvem han i Chambord lærte pastelmaling, og blev 1741, skønt protestant, medlem af det franske kunstakademi. Hjemkommet (1745) overvældedes han næsten af bestillinger (portrætter) og æresbevisninger (1750 hofmaler, derefter hofintendant, akademimedlem, Vasaridder, akademirektor) og tilførte, ret i den gustavianske tids ånd, svensk kunst gallisk gratie og blændende virtuositet.

Lundberg var en af sin tids dygtigste pastelmalere, ikke dyb i opfattelsen, men letskabende, bredt og elegant malende og særlig træfsikker og indtagende i gengivelsen af kvindelig skønhed, og en mester i kridtets behandling. Mange arbejder på Drottningholm og Gripsholm og i Nationalmuseum i Stockholm (her bl.a. portræt af Adolf Fredrik og Lovisa Ulrika, grev Carl Gustaf Tessin). En del af Lundbergs arbejder var udstillet på Kunstforeningens svenske udstilling på Charlottenborg i 1921.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]