Guy Verhofstadt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
2008...
Clockimportant.svg
Guy Verhofstadt.

Guy Verhofstadt (egentlig Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt, født 11. april 1953 i Dendermonde, Belgien) er en belgisk politiker, der bl.a. er tidligere statsminister.

Verhofstadt, der er uddannet jurist og har arbejdet som advokat, blev allerede under studieårene i Ghent politisk engageret. Han var formand for den flamske liberale studenterorganisation i 1972-1974 og blev hurtigt sekretær for Willy De Clercq, der var formand for det flamske liberale parti, der dengang hed PPV. Verhofstadt blev partiets formand som 29-årig, i 1982.

Han var 1985-1988 minister for budget, forskning og planlægning. I 1992 var han hovedarkitekten bag en nydannelse af sit parti, der siden har haft navnet VLD. Verhofstadt trådte tilbage i 1995, da partiet ikke kom i regering, men han blev genvalgt som formand allerede i 1997. Ved valget i 1999 blev Verhofstadt statsminister, og han blev genvalgt i 2003. Han var den første liberale statsminister i landet i 61 år.

Politisk regnes han som en ivrig EU-føderalist. Han var dengang den tyske kansler Gerhard Schröder og den franske præsident Jacques Chiracs favorit til at blive præsident for Europa-Kommissionen i 2004. Men på grund af sin modstand mod Irakkrigen opnåede han aldrig støtte fra de lande, der havde støttet krigen, herunder Danmark.

Efter at landet havde været uden regering siden parlamentsvalget i juni 2007, blev Verhofstadt 21. december samme år bedt om at danne en midlertidig regering, der således bliver hans tredje. Den midlertidige regering sidder frem til marts 2008.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]