Gyldengrød

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Gyldengrød (nisse))
Gyldengrød
Information
Første gang set Alletiders Jul (1994)
Sidste gang set Pyrus i Alletiders Show (2009)
Skabt af Martin Miehe-Renard
Spillet af Paul Hüttel Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

von Gyldengrød (tidligere Guttenborg) er en fiktiv karakter, skabt af Martin Miehe-Renard, og kendt fra de danske julekalendere Alletiders Jul (1994), Alletiders Nisse (1995), Alletiders Julemand (1997), Pyrus i Alletiders Eventyr (2000), samt filmen Pyrus på pletten (2000) og Pyrus i Alletiders Show (2009). Gyldengrød er en nisse og portrætteres af Paul Hüttel.

Gyldengrød optrådte for første gang i TV 2s julekalender Alletiders Jul i 1994, som blev en så stor succes at tre yderligere julekalender-efterfølgere og en spillefilm blev skabt.

Karakteren var i Alletiders jul navngivet Guttenborg, men skiftede i den efterfølgende kalender, Alletiders nisse navn til (von) Gyldengrød under påskud af at han var blevet adlet til nisse af fornem rang for sin lange tro tjeneste i nissernes sag.[1] Reelt set er efternavnet "Guttenborg" et beskyttet familienavn, som familien ikke ønskede blev brugt som navn til en nisse i en julekalender.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]


Fiktiv personSpire
Denne biografi om en fiktiv person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi