Høj hat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Austin Lane Crothers, den 46. guvernør Maryland (1908–1912), iført en høj hat.
Høj hat, 1847.

En høj hat eller tophat er en høj bredskygget hat, der er flad på toppen, som hovedsageligt blev båret af mænd i slutningen af 1700- til starten af 1900-tallet. Ved afslutningen af 2. verdenskrig var det blevet en sjældenhed at bære med almindelige jakkesæt, selvom en blev båret i særlige tilfælde som visse ansatte i Bank of England i London og børsmæglere i City of London. I begyndelsen af det 21. århundrede bliver høje hatte nogle gange brugt ved visse sociale arrangementer i Storbritannien og er en del af den traditionelle uniform i visse britiske institutioner som Eton College og herrekor King's College Choir. Den høje hat bæres gerne sammen med jaquette eller kjole og hvidt, ved dressur og er tjernere og portneres liberi.

Høje hatte blev især associeret med overklassen, og blev brugt af satirikere og sociale kritikere som symbol på kapitalismen eller businessverdenen. Brugen af den høje hat forblev i politik og international diplomati i mange år, bl.a. til indsættelsen af amerikanske præsidenter, hvor den sidst blev båret af John Fitzgerald Kennedy i 1961. Hatten er også en del af Uncle Sams traditionelle påklædning, som er et symbol på USA, og generelt er iklædt striber i rød, hvid og blå.

Den høje hat bliver også associeret med tryllekunstnere, både som en del af deres traditionelle beklædning, men især som en del af hattetricks som at trylle en kanin frem.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]