Højrepopulisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Højrepopulisme er en fælles betegnelse for en række partier og bevægelser som tilhører det såkaldte nye højre. Mens den traditionelle højrefløj først etablerede sig i kamp mod liberalismen, senere i kamp mod arbejderbevægelsen og socialismen, er højrepopulismen af nyere dato og forsøger at hæve sig over disse skillelinjer, selv om de i hovedsagen knytter alliancer til den traditionelle højrefløj.

Som politisk ideologi spænder højrepopulismen vidt, og partiene som regnes som repræsentanter for højrepopulismen er til dels stærkt uenige i spørgsmål som har at gøre med finans-, velfærds- og udenrigspolitik. Fælles for de højrepopulistiske partier er at de baserer sig på en forestilling om en grundlæggende konflikt mellem folket og eliten, hvor eliten truer folkets indre enhed, at de udfylder en protest mod moderniseringsprocesser i samfundet og at deres styrke ligger i svækkelsen af traditionelle politiske identiteter.[1]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Tor Espen Simonsen og Anders Granås Kjøstvedt (2009). «Innledning». I: Høyrepopulisme i Vest-Europa (red. Tor Espen Simonsen, Anders Granås Kjøstvedt og Katrine Randin). Unipub, Oslo. ISBN 978-82-7477-450-6.

Se også[redigér | redigér wikikode]