Hørby Færgekro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Hørby. (Se også artikler, som begynder med Hørby)
Hørby Færgekro
Hoerby-Faergekro 2008.jpg
Hørby Færgekro i 2008.
Generelle informationer
Sted Danmark Markeslev, Danmark
Indviet 1968; 50 år siden (1968)
Madtype Det danske køkken
Kapacitet 120 spisende gæster
15 værelser
Eksterne henvisninger
hoerby-faergekro.dk
Smiley 85857Rediger på Wikidata
CVR-nummer 26707420Rediger på Wikidata

Hotel Hørby Færgekro er en færgekro, som ligger ved Hørby færgested på Tuse Næs ved Isefjorden og Holbæk Fjord lige over for Holbæk. Det gammelt færgested har eksisteret her ligeså lang tid som Holbæk by har eksisteret (ca. 800 år), færgekroen er første gang registreret i 1730 hvortil rejsende har anvendt kroen som afslapning eller hvilested, før de drog videre. En lille færge, der sejlede fra Hørby Havn til Holbæk havde sin glansperiode i 1950'erne og første del af 1960'erne, hvor den fragtede skolebørn og udflugtsturister over fjorden. Men den generelle udvikling kombineret med en stadig mere udbygget bustrafik gjorde gradvis færgen urentabel, hvorefter den blev endeligt indstillet i 1972.

Hørby færgested, der ligger tæt ved Hørby Færgekro er en relativt moderne afløser for den oprindelige landsby med navnet Hørbye Ladeplads, som indtil udskiftningen i slutningen af 1700-tallet lå længere inde i landet ved kirken og herregården ca. 1,5 km nordvest for færgestedet . Den ændring, som udskiftningen bidrog til med den daværende overgang fra dyrkningsfællesskab på en række fælles bymarker til selvstændige udskilte jordlodder resulterede de fleste steder i, at et varierende antal gårde flyttede fra landsbyerne og ud på den enkelte gårds udskiftede marker. I Hørby foregik udskiftningen i form af en markant udflytning af samtlige landsbyens mere end 20 gårde, så kun herregården Hørbygård og Hørby Kirke var tilbage på den oprindelige landsbys plads. Mange af de udskiftede gårde etablerede sig ved den lille havneplads, der indtil da havde heddet Hørbye Ladeplads, men som herefter gradvis ændrede navn til Hørby og Hørby Færgested og Havn.

Kroen blev ødelagt af en brand i 1968, hvorefter den blev genopbygget i sin nuværende mere moderne flade udformning. Forskellen er meget tydeligt, når man sammenligner med den tidligere Hørby Færgekro som den fremtræder i den fornøjelige danske familiefilm Færgekroen fra 1956, hvor kroen fortsat ligger i sin oprindelige traditionelle udformning fra 1800-tallet. Filmen udspiller sig omkring Hørby Færgekro og en konflikt omkring den lille lokale færge, der udvikler sig til en konflikt mellem hygge og den moderne udvikling, der truer med at ødelægge den lokal idyl. Hørby Færgekro optræder i øvrigt også som lokalitet i et enkelt afsnit af TV-serien Rejseholdet.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°44′N 11°42′Ø / 55.733°N 11.700°Ø / 55.733; 11.700