Haţeg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Haţeg
Hațeg, Hátszeg, Hötzing Rediger på Wikidata
  Haţegs byvåben
Overblik
Land Rumænien Rumænien
Borgmester Adrian-Emilian Pușcaș[1][2] Rediger på Wikidata
Rumæniens distrikter Hunedoara
Demografi
Indbyggere 8.793 (2021)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 315 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside primariehateg.ro
Oversigtskort
Kommunens beliggenhed i distriktet Hunedoara
Kommunens beliggenhed i distriktet Hunedoara

Hațeg (rumænsk udtale: [ˈhat͡seg]; tysk: Wallenthal; ungarsk: Hátszeg) er en by i distriktet Hunedoara i Rumænien med et indbyggertal på 8.793 (2021). Tre landsbyer er administreret af byen: Nălațvad (Nalácvád), Silvașu de Jos (Alsószilvás) og Silvașu de Sus (Felsőszilvás). Den ligger i den historiske region Transsylvanien.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1765, mens den var en del af det Habsburg kontrollerede Fyrstendømmet Transsylvanien, blev bebyggelsen fuldstændig militariseret og integreret i det andet grænsekompagni i det første grænseregiment fra Orlat, indtil 1851, hvor denne enhed blev opløst.

Geologi[redigér | rediger kildetekst]

Området omkring byen Hațeg kaldes Țara Hațegului . Der er fundet fossiler i Hațeg-området, der spænder over 300 millioner år af Jordens geologiske historie og viser tropiske koralrev og vulkanøer i Tethyshavet, dinosaurer, primitive pattedyr, fugle og flyvende krybdyr (bl.a. Hatzegopteryx, der blev opkaldt efter regionen).

Hațeg Island var en ø under perioden kridttiden, hvor en dværgart af sauropoddinosaurer, Magyarosaurus dacus, levede indtil deres uddøen i slutningen af kridttiden. Baron Franz Nopcsa (en) offentliggjorde artikler om disse mesozoikum-æra archosaurierer på Hațeg-øen. Hans undersøgelser førte til hans teori om ø-dværgisme, som er en opfattelse af, at "begrænsede ressourcer" på små øer kan føre til en formindskelse af de indfødte hvirveldyr.[3]

Gallery[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Permanent Electoral Authority (fra Wikidata).
  3. ^ Dyke, Gareth (2011). "The Dinosaur Baron of Transylvania". Scientific American (engelsk). 305 (4): 80-83. Bibcode:2011SciAm.305c..80D. doi:10.1038/scientificamerican1011-80. PMID 22106812.