Haderslev Vor Frue Domsogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Haderslev Vor Frue Domsogn
Haderslev municipality Haderslev Vor Frue sogn.svg
Oplysninger
Stift Haderslev Stift
Provsti Haderslev Domprovsti
Pastorat Haderslev Vor Frue Pastorat
Kirke(r) Haderslev Domkirke
Hertug Hans Hospitalskirke
Kommune Haderslev Kommune
Indbyggere 13.649 (2021)[1]
Medlemmer af Folkekirken 10.220 (2021)[1]
Medlemsandel 74,9 %
DomkirkeHadSetFraDam.jpg
Hjemmeside https://www.hado.dk Rediger på Wikidata
Sogneportalen sogn.dk
Sognenummer 8961
DigDag digdag.dk Rediger på Wikidata

Haderslev Vor Frue Domsogn er et sogn i Haderslev Domprovsti (Haderslev Stift). Sognet ligger i Haderslev Kommune og indtil kommunalreformen i 1970 lå det i Haderslev Herred (Haderslev Amt). I Haderslev Vor Frue Domsogn ligger Haderslev Domkirke og Hertug Hans Hospitalskirke.

I Haderslev Vor Frue Domsogn findes flg. autoriserede stednavne:

Domsognet omfatter den største del af Haderslev (2004: 13.673 indbyggere) og betjenes af en domprovst og fire sognepræster (heraf én for den tysksprogede del af menigheden). Foruden i Haderslev Domkirke, holdes der hver søn- og helligdag også gudstjeneste i Hertug Hans Hospitalskirke. Menighedsrådet har femten valgte medlemmer (i øjeblikket er to af disse valgt på en tysk liste) og bestyrer foruden kirkerne Assistens kirkegård i byens sydlige del. Under menighedsrådet er ansat et stort personale, bl.a. tre organister, kordegn, kirkegårdsleder, fire kirketjenere og en sognemedhjælper.

Ved genforeningen i 1920 fortsatte sognepræsten ved Domkirken som sognepræst for den tysksprogede del af menigheden og der oprettedes en sideordnet sognepræstestilling for den dansksprogede del af menigheden. Herefter skulle alle (dåbs- og vielses-) attester underskrives af begge sognepræster, hvilket hurtigt viste sig at være upraktisk, hvorfor det blev praksis, at Domsognets kordegn kunne underskrive. Denne ordning blev først senere udbredt til andre store sogne i folkekirken.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°14′59″N 9°29′15″Ø / 55.24986°N 9.4875°Ø / 55.24986; 9.4875