Haglpatron

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Kaliber 12 haglpatron.

Haglpatron er ammunition til et haglgevær og består af et cylinderformet pap- eller plastichylster, der er fyldt med bly-, bismuth- eller stålkugler i størrelsen 1-6 mm. I danske haglpatroner er er haglstørrelsen 2-4 mm. Kuglerne bliver ved hjælp af en ladning krudt i enden af patronen fyret forud. Haglenes spredning er først og fremmest givet af geværet, hvori patronen affyres, og særligt løbenes trangboring.

Haglpatroner anvendes først og fremmest til jagt på småvildt og fugle, men også til skydning af rådyr i en afstand af op til 20 meter. Vildtet dræbes som regel ikke ved, at livsvigtige organer træffes, men ved nervechokket, der følger af at blive ramt overfladisk af et stort antal hagl.

Nedlagte sneharer

Der fremstilles også haglpatroner, hvor patronen er et stort bly- eller stålprojektil, de såkaldte brennekekugler, som anvendes blandt andet til jagt på vildsvin og rådyr samt af militæret. Brennekekugler må ikke anvendes til jagt i Danmark.

Militær og politi benytter haglpatroner i nærkampe, som f.eks ved hus- og gadekampe. Ved indsatser mod demonstrationer er blykuglerne i patronen erstattet med gummikugler, der ikke giver en dødelig virkning, men virker som et knytnæveslag.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: