Halten fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Halten fyr
Haltenfyr.jpg
Fyrstationen på Halten.
Lokalitet
Sted Frøya, Sør-Trøndelag fylke, Norge
Placering Rensøy
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 29,5 m
Lysets højde 39 moh.
Synlighed 17,5
Fyrkarakter Fl W.4s
Lysstyrke 1.080.000 cd
Funktion Anduvningsfyr
Opført 1875
Driftsperiode 1875-nu
Oversigtskort

Halten fyr ligger i det affolkede fiskeleje Halten i Frøya kommune i Sør-Trøndelag fylke i Norge, nærmere bestemt på Store Reinsøy.

Fyrstationen blev etableret på Halten i 1875 og er en del af fyrkjæden i ørækken ud for Frøya, med Sula fyr i syd, derefter Vingleia fyr, Finnvær fyr og længst mod nord Halten fyr.

Fyret et et 29,5 m højt stentårn som blev flyttet fra Lista fyr. Det var oprindelig planlagt at Halten fyr skulle være et tvillingfyr, men dette blev ikke tilnoget, da den fyrtekniske udvikling gjorde dette unødvendig.

Lampen har en lysstyrke på 1.080.000 candela og har en lysvidde på 17,5 sømil. Fyret har desuden installeret et RACON-anlæg der sender bogstavet "T", en DPGS-basestation og et radiofyr der sender på frekvensen 301,1 kHz.

Meget af det originale interiør og eksteriør er bevaret på fyret som er blevet fredet efter lov om kulturminder.

Fyret blev frem til 2005 benyttet af Kystverket som arbejdsplads for to personer der havde til opgave at vedligeholde et antal fyr indenfor et område.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi