Hamas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Artiklen fortæller ikke noget om emnet efter 2006.
Clockimportant.svg
Et flag med Shahadah, som ofte benyttes af Hamas' tilhængere.

Hamas (Arabisk: حماس) er en forkortelse for Harakat al-Muqawamah al-Islamiyya (Arabisk: حركة المقاومة الاسلامية eller "Den Muslimske Modstandsbevægelse"). Det er et palæstinensisk, islamistisk politisk parti. Hamas er ledet af Khaled Mashal og Ismail Haniyeh. Hamas' tilholdssted er Gazastriben, men de opererer også på Vestbredden.

Hamas anses af USA, EU [1] og Israel, for en terroristorganisation. Den står for et omfattende socialt arbejde i de palæstinensiske selvstyreområder, men det sker ofte på betingelse af deltagelse i militære aktiviteter.[kilde mangler]. Hamas var i vesten kendt for sin taktik med selvmordsbomber mod Israel, primært mod israels militær. Hamas angriber også israelske militær- og sikkerhedsstyrker i kampen mod Israel. Hamas har erklæret det som sit mål at fjerne alle zionister fra hele det nuværende Israel, på nær de jøder som boede der før første verdenskrig. Hamas betragter de nuværende jøder som en del af et samlet Palæstina.[2]. Hamas har til et formål, og at befri palæstina fra apartheid, som finder sted mange steder omkring landet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Hamas blev grundlagt af Ahmed Yassin og Mohammad Taha sent i 1987 som en afløser for Det muslimske broderskab og vil udslette Israel og tage Palæstina tilbage. Hamas-charteret fra august 1988 erklærer, at hele Palæstina er muslimsk land, som aldrig kan overgives til ikke-muslimer. Charteret refererer til Zions Vises Protokoller og anser dem som autentiske. Artikel 32 i Hamas-charteret siger:

"The Zionist plan is limitless. After Palestine, the Zionists aspire to expand from the Nile to the Euphrates. When they will have digested the region they overtook, they will aspire to further expansion, and so on. Their plan is embodied in the "Protocols of the Elders of Zion", and their present conduct is the best proof of what we are saying."

I januar 2006 udsendte Hamas sit program for det palæstinensiske valg, som ifølge avisen Haaretz var mere moderat end programmet fra 1988. Enkelte kommentatorer har fortolket den nye platform sådan, at Hamas nærmer sig programmet til den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti, som ønsker en palæstinensisk stat, som består af Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem.

Valgsejr[redigér | redigér wikikode]

Ved valget til Palæstinas lovgivende forsamling (Palestinian Legislative Council, forkortet PLC) den 26. januar 2006 fik Hamas – som deltog under navnet Forandring og reformer – ca. 56 % af stemmerne og 74 af i alt 132 repræsentanter i forsamlingen. Fatah-bevægelsen opnåede ca. 34 % og 45 mandater, mens 4 småpartier og uafhængige kandidater tilsammen fik ca. 10 % og 13 pladser. Israel anerkender ikke Hamas-regeringen og har siden april 2006 gjort alt for at vælte den.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]