Hans Baldung

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Selvportræt, 1526.

Hans Baldung, kaldet Grien eller Grün (ca. 14841545 i Strassburg) var en tysk maler, kobberstikker og træsnitstegner, er særlig knyttet til Strassburg, hvor han vandt borgerret 1509, og hvor han senere, efter et ophold i Freiburg im Breisgau, blev medlem af det store råd. Han stod Albrecht Dürer nær; denne havde Baldungs træsnit med til forhandling på sin nederlandsrejse og sendte ham en hårlok.

Baldungs første daterede arbejde er et sølvstiftportræt fra 1501 i Baldungs Skitsebog, fra 1507 er hans Sebastiansalter. Hans hovedværk er højaltret i Freiburg im Breisgaus Münster (1516); på forsidens syv tavler fremstilles Maria’s historie, i midten, i kraftig lyseffekt, hendes kroning, på bagsiden Kristi død, andre billeder: Kongernes Tilbedelse, Stefan’s Martyrdød, Kristi Begrædelse i Kaiser-Friedrich-Museum i Berlin, Kristi Fødsel i galleriet i Aschaffenburg, Madonna med Barnet, de to små, gribende Dødningedans-Billeder (1517) i Basel (døden kysser en nøgen kvinde, drager en anden ned i graven) samt Noli me tangere i museet i Darmstadt etc.; desuden udmærkede portrætter: Mandsportrættet i Wiens Hofmuseum, Pfalzgrev Filip i Münchens Pinakotek med flere.

Stærk tilbøjelighed for det storladent-fantastiske, dygtig gengivelse af lysbrydninger, kraftig individualisering og vågen naturiagttagelse er fremherskende træk i Baldungs kunst. Disse egenskaber træder fuldt så stærkt frem i hans (ca. 150) interessante træsnit (en del blade i Københavns Kobberstiksamling) og mange udmærkede tegninger (særlig i Karlsruhes Kobberstiksamling); Kobberstiksamlingen i København ejer flere gode sølvstiftstegninger af ham. Han har endvidere stukket et par kobberstik; var fremragende som glasmaler.

Litteratur (af ældre dato)[redigér | redigér wikikode]

  • Gabriel von Térey’s Publikationer 1896 om hans malerier, 96 tavler, 1894-96 om hans tegninger, 276 tavler
  • Marc Rosenberg, Baldungs Skitsebog, 1889


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: