Hans Friis (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hans Friis
Hans Gabriel Friis by Ludvig Grundtvig.jpg
Hans Friis
Foto: Ludvig Grundtvig
Personlig information
Født 7. september 1839Rediger på Wikidata
Død 20. juli 1892 (52 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Gustav Vermehren, Vilhelm Kyhn, F.C. Lund, Adolph KittendorffRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Gabriel Friis (7. september 1839 på Skovgaard ved Hobro20. juli 1892 på Skovly, OrenæsFalster) var en dansk landskabsmaler.

Hans Friis er søn af landmand Frederik Friis (1796-1882) til Skovgaard ved Hobro og Christiane Frederikke født Lautrup (1806 – 1879). Han kom i malerlære i København 1856 og blev svend 1860, medens han samtidig besøgte Kunstakademiet. Da han på grund af svagt helbred ikke kunne tåle håndværket og havde udpræget lyst til at blive kunstner, søgte han erhverv som fotograf og senere som dekorationsmaler, samtidig med at han uddannede sig til kunstner hos F.C. Lund og A. Kittendorff (sikkert Adolph Kittendorff), og da landskabsmaleriet især tiltrak ham, studerede han flittig efter naturen og påvirkedes en del af P.C. Skovgaard, særlig medens han i 1866 boede en vinter i dennes hus. Han begyndte at udstille 1863, først især billeder fra Jyllands Heder, senere sjællandske skovegne og i en hel årrække motiver fra Falster, hvor han selv, for at leve i naturens omgivelser, havde købt sig en ejendom. Siden den tid har han malet adskillige billeder fra vintertiden og efteråret, men han synes dog med forkærlighed at være forårets og den friske forsommers maler. Den Kongelige Malerisamling ejer et billede fra Jyllands Heder fra hans ungdomstid, et vinterbillede og et forårsbillede. Et større billede af megen virkning var Efteraarsmorgen ved Solopgang (1871). Friis blev i 1879 gift med Augusta Hildeborg Schack (født 1853), datter af pastor Tage Schack i Herstedøster og Hildeborg født Bruun.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Hans FriisKunstindeks Danmark/Weilbachs Kunstnerleksikon


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 5. bind, side 421,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.