Hans Hansen (1769-1828)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Hans Hansen (22. februar 1769 i SkelbySjælland11. februar 1828 i København) var en dansk portrætmaler.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Hans Hansen var søn af Christian Hansen, volontør i krigskancelliet, senere gårdbestyrer, og Suzanna Christiane Flachebjerg. Kammerherre Carl Adolph von Plessen, Gunderslevholm, understøttede Hans Hansen økonomisk, så han efter sin konfirmation kom til København, hvor han gik på Kunstakademiet. Her vandt han i 1789 og 1791 henholdsvis den lille og den store sølvmedalje. I perioden 1793-97 rejste han rundt som portrætmaler på jyske og fynske herregårde. I 1797 modtog han igen støtte fra kammerherre Plessen i form af et 4-årigt rejselegat, der via Hamborg førte ham til Wien. Fra Fonden ad usus publicos modtog han støtte i årene 1803, 1804, 1805 og 1809. Efter ophold i Rom 1803-04, vendte han tilbage til Wien, og i 1805 vendte han hjem til København. Her blev han agreeret af Kunstakademiet i 1806 og medlem af samme i 1809. Hansen søgte uden held et professorat ved modelskolen, men fik dog en medlemsbolig på Charlottenborg i 1815. Han var lektor ved Kunstakademiet 1817-25, hvor han indtil 1822 underviste i matematik og perspektiv; herefter kun i matematik. I sine sidste år arbejdede han især på Frederiksborg Slot med at kopiere ældre portrætter.

Stil som portrætmaler[redigér | redigér wikikode]

Fra Hansens dagbøger fra 1790'erne vides det, at hans kunstneriske forbillede var Jens Juel, og det lader sig også se i hans billeder, uden at han dog når op på siden af denne. Han var en meget søgt portrætmaler, men efter 1816 blev han i den henseende overskygget af Eckersberg.

Hans Hansens mest kendte malerier er dobbeltportrættet af Mozarts sønner Karl Thomas Mozart og Franz Xaver Wolfgang Mozart, der i dag hænger i Mozarts fødehjem i Salzburg, og portrættet af Constanze Mozart. Begge malet under opholdet i Wien omkring år 1800. Men Hansen har tillige efterladt sig en stribe portrætter af sin samtids personer.

Hans Hansen mødte sin kommende hustru Henriette Georgine Lie (født ca. 1778, formentlig i København) i hjemmet i Wien hos Constanze Mozart og dennes samlever og siden anden ægtemand, den danske diplomat Georg Nicolaus Nissen. Hans og Henriette blev gift den 27. februar 1803 i Wien. Parrets førstefødte, Constantin Hansen, blev opkaldt efter Constanze Mozart, der også stod fadder til ham. Constantin Hansen blev en af 1800-tallets kendteste danske malere.

Hans Hansen og hans hustru døde af tyfus med 23 dages mellemrum. De er begravet på Garnisons Kirkegård.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Hans Hansens maleri af Mozart-sønnerne
Constanze Mozart. Maleri af Hans Hansen

Portrætter[redigér | redigér wikikode]

Endvidere repræsenteret i De Danske Kongers Kronologiske Samling, Gisselfeld samt Kolding Museum

Andet[redigér | redigér wikikode]

  • Englen åbenbarer sig for Josef (kopi efter Anton Raphael Mengs, 1803, Statens Museum for Kunst)
  • En stående Amor i et landskab (Statens Museum for Kunst)

Skriftlige arbejder[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: