Hans Henrik Dithmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hans Henrik Dithmer
Født 18. marts 1780 Rediger på Wikidata
Død 4. september 1848 (68 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forretningsperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Henrik Dithmer (18. marts 1780 i Satrup4. september 1848 i Gråsten) var en dansk teglværksejer.

Han var født i Satrup, hvor hans fader, der døde 13. maj 1804 som provst i Broager, dengang var præst; moderen var Catharina f. Witzke. Efter at have nydt en god opdragelse blev han besidder af teglværket Rennberg i Egernsund ved Flensborg Fjord, og her stræbte han at hæve den i de trange tider stærkt sunkne teglværksindustri. 1824 foretog han med statsunderstøttelse en rejse til Holland og bragte gode resultater hjem. Hans teglværk gik på en dygtig måde i spidsen og ophjalp synlig teglværksindustrien i det daværende danske monarki, således som det udtaltes ved dets dygtige deltagelse i industriudstillingerne 1834, 1836, 1840 og 1844 i København. Dithmer indførte maskiner til at presse mursten og tagsten og fik (1842 og 1847) eneret til deres fremstilling. I februar 1848 afstod han sin virksomhed til en søn og døde 4. september samme år i Gråsten efter et kort sygeleje, til det sidste en trofast dansk mand. 1835 var han blevet udnævnt til agent.

23. april 1802 havde han ægtet Dorthea Sophie Boisen (3. marts 1780 – 4. september 1850), datter af Lorenz Boisen, forpagter af Kværs Ladegård i Sundeved.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.