Harry Potter og Fønixordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler romanen. For filmen, se Harry Potter og Fønixordenen (film)
Harry Potter og Fønixordenen
Originaltitel Harry Potter and the Order of the Phoenix
Forfatter J.K. Rowling
Oversætter Hanna Lützen
Land Storbritannien
Serie Harry Potter
Genre(r) Fantasy
Forlag Storbritannien Bloomsbury Publishing
Danmark Gyldendal
Udgivelsesdato 8. juli 2003
Udgivet på dansk 2004
Forgænger Harry Potter og Flammernes Pokal
Fortsættes i Harry Potter og Halvblodsprinsen

Harry Potter og Fønixordenen er den femte bog i J.K. Rowlings serie på syv bøger om Harry Potter. Bogen udkom i 2003 og solgte allerede på udgivelsesdagen 7 millioner eksemplarer alene i USA og Storbritannien.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Under endnu en sommer med hans tante Petunia og onkel Vernon bliver, Harry Potter og Dudley angrebet af Dementorer. Efter at have brugt magi til at redde dem bliver Harry smidt ud fra Hogwarts, men beslutningen bliver senere trukket tilbage. Harry bliver i al hast reddet væk fra dem af en gruppe troldmænd (inklusive den rigtige Skrækøje Dunder, Remus Lupus og flere nye personer, inklusive Nymphadora Tonks, en ung heks der også er metamorphmagus [en troldmand der kan ændre hans/hendes udseende uden brug af magi], og Kingo Sjækelbolt, der er auror) til Grumsted Plads Nr. 12, som er hans gudfar Sirius Blacks hjem. Huset fungerer også som hovedkvarter for Fønixordenen, hvor både Hr. og fru Weasley, Skrækøje, Lupus og Black er medlemmer af. Ron Weasley og Hermione Granger forklarer at Fønixordenen er en hemmelig organisation ledet af Hogwarts rektor, Albus Dumbledore, som kæmper mod Voldemort og hans dødsgardister. Fra medlemmer af ordenen finder Harry og de andre ud af, at Voldemort forsøger at finde en genstand, som han ikke havde da han sidst blev besejret, og de antager at det er et våben af en slags. Harry finder også ud af, at Ministeriet for magi, der ledes af Cornelius Fudge nægter at anerkende Voldemorts genkomst, fordi det vil medføre en masse besvær for ministeriet. Han har tilmed kørt en smædekampagne mod Harry og Dumbledore.

Da han kommer tilbage til Hogwarts lærer Harry at Dolora Nidkjær, som egentligt arbejder for Ministeriet for Magi og Fudge, skal undervise i Forsvar mod Mørkets Kræfter. Nidkjær og Harry kommer op at skændes, da hun ligesom resten af ministeriet nægter at tro på, at Voldemort er vendt tilbage. Hun straffer Harry for at være oprørsk ved at få ham til at skrive "Jeg må ikke lyve" med en forbandet fjerpen, der skærer sætningen ind i hans hånd. Hun nægter også at lærer eleverne at udføre enhver form for forsvarsbesværgelser, hvilket får Harry, Hermione og Ron til at danne deres egen gruppe, der skal lærer eleverne (fra Gryffindor, Ravenclaw og Hufflepuff) om forsvar mod mørkets kræfter, som de kalder Dumbledores Armé. Mange studerende skriver deltager, inklusive Neville Longbottom, Fred og George Weasley, Ginny Weasley og Luna Lovegood. De har svært ved at finde et sted at øve sig, og Dobby fortæller ham om fornødenhedsrummet, som de bruger. Gruppen mødes der og lærer forskellige besværgelser til at forsvare sig under Harrys instruktion.

Imens er Rubeus Hagrid endnu ikke vendt tilbage fra den hemmelige mission, som Dumbledore gav ham i slutningen af sidste bog, og han er fraværende hele det første halve skoleår. Da han endelig kommer tilbage finder Harry, Ron og Hermione ud af, at hans mission hovedsageligt var mislykket, og at den gik ud på at stoppe de sidste kæmper i at slutte sig til Voldemort. Professor Nidkjær har fået skaffet sig mere og mere magt og indflydelse på skolen, og hun begynder regelmæssigt at inspicere Hagrids undervisning i Magiske Dyrs Pasning og Pleje, og det står klart, at hun forsøger at komme af med ham.

En nat får Harry et syn igennem Voldemorts slange, Naginis øjne, der er besat af Voldemort, som angriber Rons far Arthur Weasley. Harry informerer Professor McGonagall og Dumbledore, og Hr. Weasley bliver reddet. Dumbledore sørger for, at Harry kan tage okklumensi-timer hos Professor Snape for at beskytte ham for yderligere invasioner fra Voldemort.

Nidkjær formår endelig at fyre Professor Trelawney, der underviser i spådom, og hun bliver rasende, da Dumbledore underminerer hende ved at ansætte kentauren Firenze i stedet og tilmed lade Trelawney blive på skolen og bo. Kort efter får Nidkjær et top om Dumbledors Armé fra Marietta Edgecombe, der dermed aktivrer en forbandelse som Hermione har lavet, som skæmmer hendes ansigt. På trods af Dobbys advarsel bliver gruppen fanget og får problemer med Fudge. Da Dumbledore straks tager ansvar for den illegale organisation bliver han tvunget til at forlade skolen og gå under jorden. Nidkjær bliver rektor, og Fred og George skaber kaos omkring på skolen for at tage hævn.

Under en okklumensi-time bliver Snape pludseligt kaldt væk, og Harry er alene i hans kontor, hvor han finder hans mindekar, hvor han ser et minde af hans tid som elev på Hogwarts. Harry oplever sin far, James Potter og Sirius, der driller Snape. Snapes fanger Harry og bliver rasende. Han nægter at fortsætte med lektionerne. I frustration taler Harry med Lupus og Sirius ved hjælp af susepulver som han bruger i Nidkjærs kontor, mens Fred og George laver en afledningsmanøvre. Tvillingerne forlader Hogwarts for at starte en spøg og skæmt butik i Diagonalstræde.

Hagrid antager, at han er den næste lærer, som vil blive fyret af Nidkjær nu hun er blevet rektor, og han erkender derfor til Harry, Ron og Hermione, at han har bragt sin halvbror, halvkæmpen Graup, til Hogwarts, og har skjult ham i Den Forbudte Skov med intentionen om at introducere ham for menneskenes samfund. Hagrid beder de tre om at tage sig af Graup, hvis han må forlade skolen. Nidkjær leder snart efter en gruppe aurorer til Hagrids hytte og angriber ham om natten. Hagrid slipper bort og flygter fra skolen. McGonagall, der forsøger at stoppe volden, bliver slemt såret og ender på Skt. Mungos Hospital.

På den sidste dag af U.G.L.-eksamen får Harry et syn af Sirius, der bliver tortureret af Voldemort i Mysteriedepartementet. For at finde ud af, om synet var ægte, forsøger han igen at kommunikere med Fønixordenens hovedkvarter via Nidkjærs ildsted, og Kræ når at fortælle ham, at Sirius er i Ministeriet, inden Nidkjær fanger Harry og hans venner. Snape bliver tilkaldt for at give ham Veritaserum (et sandhedsserum) for at udspørge Harry, men han påstår, at han ikke har mere tilbage. Harry kommer i tanke om, at Snape også er medlem af Fønixordenen, og han giver ham derfor en kryptisk advarsel om Sirius' skæbne, men Snape påstår overfor Nidkjær, at han ikke forstår den.

Nidkjær beslutter at benytte den ulovlige doloroso-forbandelse på Harry, for at få ham til at afsløre Sirius' gemmested. Hun afslører også, atdet var hende som beordrede dementor-angrebet inden skoleårets begyndelse, for at få ham gjort tavs. Hermione blander sig og for at lave en afledningsmanøvre overbeviser hun Nidkjær om, at de skjuler et våben for Dumbledore i Den Forbudte Skov. Harry og Hermione leder hende ud i det område af skoven, som er beboet af kentaurer, og Nidkjær provokerer dem, så de tager hende til fange. De bliver dog rasende da de finder ud af, at Hermione har brugt demtil at hjælpe hende og Harry, men Graup ankommer lige i tide til at gå i lag med kentaurerne, hvilket tillader at Harry og Hermione kan flygte.

Luna, Ron, Ginny og Neville slutter sig til dem i skoven, og alle seks flyver til ministeriet på thestral, for at finde og redde Sirius. Da de ankommer til Mysteriedepartementet indser Harry, at hans syn var falkst og plantet af Voldemort. Han finder dog en glassfære, som bærer hans og Voldemorts navne. Dødsgardisterne, ledet af Lucius Malfoy, angriber for at sikre sfæren der indeholder en profeti, der omhandler Harry og Voldemort, og det bliver afsløret, at det var denne genstand, som Voldemort hele tiden havde forsøgt at få fat i, da han tror, at han missede noget, da han første gang hørte den. Lucius forklarer at det kun er dem, som profetien omhandler, der kan tage den fra hylden. Harry og hans venner får snart efter selskab af Fønixordenen, der påbegynder en kamp med dødsgardister, hvor Bellatrix Lestrange dræber Sirius og Voldemort ankommer personligt for at dræbe Harry, men Dumbledore redder ham og kæmper mod Voldemort. Under duellen forsøger Voldemort at besætte Harry i et forsøg på at få Dumbledore til at dræbe Harry, men han kan af uvisse årsager ikke gøre det. Han forsvinder, da Cornelius Fudge ankommer, og han indser for første gang, at Voldemort virkeligt er tilbage.

Tilbage på Dumbledores kontor forklarer han, at Snape trods alt forstod Harrys kryptiske besked, og han efterfølgende havde kontaktet Sirius og havde fundet ud af, at han stadig var på Grumsted Plads. Efter Harry ikke var vendt tilbage fra Den Forbudte Skov havde han regnet ud, at han var taget afsted, Snape havde alarmeret ordenen, så de kunne redde Harry og hans venner. Det bliver afsløret, at Kræ i juleferien havde fortolket en besked fra Sirius om at forlade huset, så han kunne tage til Lucius Malfors kone Narcissa Malfoy og fortalte dem om Harry og Sirius' tætte bånd. Voldemort havde efterfølgende fundet ud af, at han kunne udnytte dette, og havde lokke Harry til Mysteriedepartementet ved at lade ham tro, at Sirius var i fare.

Dumbledore forklarer profetien: Inden Harry blev født havde Professor Trelawney forudset, at der ville blive født en dreng, som havde evnen til at besejre Voldemort, og at han ville blive mærket af Vodlemort samt have kræfter som han ikke kendte til. Derudover forudså hun, at den ene måtte dræbe den anden "for ingen kan live mens den anden overlever". Voldemort havde fået nys om profetie og havde efterfølgende forsøgt at dræbe Harry, da han troede at han kunne stoppe den i at gå i opfyldelse, uden at være klar over, at han derved gav Harry evnen til at lade den gå i opfyldelse. Dumbledore fortæller Harry, at han skal tilbage til familien Dursley, da de ved at det at de tager imod ham i deres hjem besegler den beskyttelse som Harrys mor gav ham, ved at ofre sig for ham, idet Petunia er Lilys søster. Så længe han er der, kan Voldemort og hans tilhængere ikke røre ham.

Harry accepterer profetiens ansvar, men sørger over tabet af hans gudfar. Luna trøster ham og fortæller ham om hende og hendes fars tro på himlen. Harry finder et lille håndspejl i sin sovesal, som var en gave fra Sirius. Han indser at Sirius ikke ville have haft ham til at være bedrøvet, og beslutter sig for at fortsætte kampen mod Voldemort.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]