Harry Potter og Fønixordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler romanen. For filmen, se Harry Potter og Fønixordenen (film)
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Harry Potter og Fønixordenen
Originaltitel Harry Potter and the Order of the Phoenix
Forfatter J.K. Rowling
Oversætter Hanna Lützen
Produktions­land Storbritannien
Serie Harry Potter
Genre(r) Fantasy
Forlag Storbritannien Bloomsbury
Danmark Gyldendal
Forgænger Harry Potter og Flammernes Pokal
Fortsættes i Harry Potter og Halvblodsprinsen

Harry Potter og Fønixordenen er den femte bog i J.K. Rowlings serie på syv bøger om Harry Potter. Bogen udkom i 2003 og solgte allerede på udgivelsesdagen 7 millioner eksemplarer alene i USA og Storbritanien.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Sommerferien

I sommerferien er han sædvanligt hos sin onkel og tante, men en dag mobber Dudley og hans slæng Harry hvor han trækker tryllestaven, herefter bliver det regnvejr og Dudley og Harry løber ind under jernbanen, her bliver det koldt, og så kommer to dementorer og angriber dem, hvorefter Harry bruger Patronus-besværgelsen på dem da de er væk kommer Harrys barnepige fru Figg og siger at han ikke må gemme staven væk, på vejen tilbage til nummer 4 fortæller hun at Dumbledore bad hende passe Harry, hun sender dem ind i huset og beder ham blive der kort efter modtager han brev fra ministeriets Mafalda Hopkirk som skråler-udgaven, hun siger deri at han kl. 18:23 udførte Patronus-besværgelsen i nærvær af en Muggler og at han er bortvist, og så fortæller han familien Dursley alt om Azkaban, dementorer osv. En aften hvor Harry ligger i sin seng og sover drømmer han om den aften Cedric blev dræbt. (i slutningen af Harry Potter og Flammernes Pokal vendte den onde Lord Voldemort tilbage. Der er dog ikke særligt mange der tror på at han rent faktisk er kommet tilbage, og slet ikke Ministeriet for Magi. Derfor prøver de at få Harry smidt ud fra Hogwarts, som man får at vide af skråleren.)

Om/i Fønixordenen

Bogens titel refererer til en hemmelig organisation, ledet af Albus Dumbledore, der alene forsøger at tage kampen op mod Lord Voldemort.

Grumsted Plads Nr. 12 / Black Familiens hus / Fønixordenen

Samme nat vågner han da han opdager den rigtige 'Alastor Skrækøje Dunder' fra Flammernes Pokal og en heks ved navn Nymphadora Tonks og en Trolmand ved navn Kingo Sjækelbolt og to andre Troldmænd. Kingo siger at Dumbledore har overtalt ministeren til at give en høring. De stiger på kostene og flyver af sted mod et sted der kaldes Grumsted Plads Nr. 12 hvor hans gudfar Sirius Black, hans lærer på tredje, år Remus John Lupus, Ginny Weasley og fru Weasley er, han går derfor ind og hilser på dem hvorefter han går op på værelset hvor han opdager at hans venner Ron, Fred og George Weasley samt han veninde Hermione Granger er der, de veksler håndtryk og så går de bagefter ned i køkkenet og spiser og derefter tilbringer han resten af sommerferien der.

Høringen

Et par dage senere følger Arthur Weasley, Harry til sin høring i ministeriet. I Højmagiratsalen, som forhørssalen nu hedder, sidder nogle nye ansigter, et ansigt Harry kender, og et gammelt: Conelius Oswald Fudge forhørsleder, (og eftersom Percy begyndte i Ministeriet sidste år) percy er der også ved Ministerens side, Seniorundersekretær Dolora Jane Nidkjær, og Susan Bones's tante og som vidne til at forsvare Albus Percival Wolric Brian Dumbledore, og vidne til begivenhedden i Little Winging fru Arabella Figg. Harry bliver frigivet efter fru Figgs historie.

Tilbage til Hogwarts

Da høringen er slut kommer de tilbage på skolen med Hogwarts-Ekspressen fra den tager femte-års eleverne med heste-vogn fra Hogsmeade til Hogwarts, der opdager han nogle bevingede heste der trækker vognen.

Da de er ved festmiddagen holder Dumbledore sin tale hvor han afslører den nye lærer i Forsvar mod Mørkets Kræfter, Seniorundersekretæren for Cornelius Fudge, Dolora Nidkjær. Da det sker, sker der samtidig noget nyt, Dolora Nidkjær holder sin egen tale om at forbedre det der kan forbedres, osv.

Timen med den nye lærer

Da de har deres første time i Forsvar mod Mørkets Kræfter, afsløres det at professor Nidkjær vil have de skal læse en bog om Magisk Forsvarsteori, efter det protesterer Harry at Voldemort er vendt tilbage. Dolora Nidkjær giver da Harry en eftersidning.

Jeg må ikke lyve

Fredagen efter da Harry kommer til eftersidningen beder hun ham skrive sætninger: Jeg må ikke lyve osv. da hun beder ham skrive det med en Blodpen udvikler Nidkjær og Harry herefter nært fjendskab til hindanden.

Dumbledores Armé (DA.)

Et par dage efter har Harry sammen med Ron, Hermione og Dumbledore besluttet at danne en hemmelig klub for Harry der foregår på 7. sal i Kom-og-Gå-Rummet, også kendt: Fornøddenhedsrummet, i dette rum øver de Forsvar mod Mørkets Kræfter (Hemmeligt), eftersom Nidkjær ikke vil give dem Ordenlige Lektioner.

Medlemmer:

 • Albus Percival Wolfric Brian Dumbledore (leder) (er ikke med i lektioner)
 • Harry James Potter (lærer)(vært)
 • Ronald Bilius Weasley (vært)(elev)
 • Hermione Jean Granger (vært)(elev)
 • Katie Bell (elev)
 • Lavender Brown (elev)
 • Hannah Abbott (elev)
 • Susan Bones (elev)
 • Justin Finch-Fletchley (elev)
 • Angelina Johnson (elev)
 • Lee Jordan (elev)
 • Ernie Macmillan (elev)
 • Nigel Wespurt (elev)
 • Alicia Spinnet (elev)
 • Marietta Edgecombe (elev)
 • Cho Chang (elev)
 • Michael Corner (elev
 • Colin Creevey (elev)
 • Dennis Creevey (elev)
 • Seamus Finnigan (elev)
 • Neville Longbottom (elev)
 • Luna Lovegood (elev)
 • Parvati Patil (elev)
 • Padma Patil (elev)
 • Dean Thomas (elev)
 • Fred Weasley (elev)
 • George Weasley (elev)
 • Ginny Weasley (elev).

Dumbledores arrestation

Da DA. en dag øver Patronus-Besværgelsen Expecto Patronum bliver de afsløret af Filch, Crabbe, Goyle, Malfoy, Nidkjær og en del af Inkvisitions Patruljen, det bliver også afsløret at eftersom Eloise Edgecombe ikke var til DA. mødet den dag at det var hende der havde sladret og hendes bumser havde nu skrevet sladrehank på panden af hende, bagefter slæbte Nidkjær, Inkvisitions Patruljen, Percy Weasley, John Dawlish, Kingo Sjækelbolt, Malfoy, Crabbe, Goyle og Cornelius Fuge Harry med ned på Dumbledores Kontor hvor Albus Dumbledore og Minerva McGonagall sad og talte, da de kom bragende ind begyndte Nidkjær og plapre om Dumbledores Armé og Harry forsvarer men Dumbledore nægter ham det Fudge siger så at han skal i Azkaban hvorefter Dumbledore flygter men da hans fønix kommer slår en hemmelig magi dem alle ud bortset fra McGonagall og Harry og lige inden Dumbledore flygter helt siger han til Harry, mens Fudge og dem er bevidstløse, at han skal passe på sig selv.

Graup

Mange, mange flere dage efter har de en Quidditch-kamp men eftersom Nidkjær har konfiskeret Harrys kost (Malfoy hånede Harry og Fred, de slog ham og Nidkjær konfiskerede Weasley-tvillingernes samt Harrys kost), og Hermione aldrig har spillet Quidditch før, tager han og Hermione med Hagrid ud for at se Dumbledores våben da de opdager at det er en kæmpe og Hagrids halv-bror, fortæller han dem at han hedder Graup.

En Weasley-afsked

En aften da alle sidder og laver deres UGL´er (Udmærkelse for Genialitet og Lærevillighed) kommer Fred og George Weasley flyvende ind på deres koste, og med magi hæver alle UGL-svar op i luften, og laver en festlig afsked, samme øjeblik får Harry et syn: Voldemort torturerer Sirius for en Profeti's skyld...

Planen

...Harry, Ron, Hermione, Neville, Ginny og Luna ligger derfor en plan, Ron løber hen og siger at Peeves har lavet ballade i en fløj, Luna, Neville og Ginny skal holde elever væk fra gangen hvor Nidkjærs kontor ligger, og Harry og Hermione skal under Usynlighedskappen ind på Nidkjærs kontor, Harry tænder Suse-netværks-ilden stikker Hovedet ind råber Grumsted Plads 12. her prøver han at se om Sirius er der men får kun fat i Kræ der siger at han er taget til Mysterie-Departementet.

Bortførelsen

Harry bliver fanget af Nidkjær da han prøver at kommer i kontakt med Sirius, og Inkvisitions-patruljen fanger Ron, Neville, Luna, Ginny og Hermione hvorefter Hermione begynder at græde og herefter forklarer alt om våbenet hvorefter de alle tre, Harry, Hermione og Nidkjær går ud i skoven her bliver de mødt af kentaurene der slæber Nidkjær mere ind i skoven.

Mysterie-Departementet

Efter Nidkjærs bortførelse, flyver de alle 6 på Thestralerne (Harry har fundet ud af at vogn-trækkerne hedder sådan) til London, de tager til Mysterie-Departementet hvorefter de ikke finder Sirius men derimod en profeti med Harrys navn på. Profetien siger: Den, som har magten til at overvinde Mørket Herre er snart iblandt os, og Mørkets Herre vil mærke ham som sin ligemand, men han vil besside kræfter som Mørkets Herre ikke kender.. Af den grund at Profetien sagde det er Dødsgardisterne samt Lucius Malfoy, som førerhund, kommet for at hente Profetien, da de alle nægter og løber sin vej bliver de på vejen mødt af mærkelige ting, Ron bliver der ramt af hjerner der prøver at kvæle ham, i et andet rum er Hermione blevet slået bevidstløs, og i samme rum har Dødsgardisterne har brækket Nevilles næse, der nu ikke kan snakke rigtigt men kæmper stadig.

Dødens Sal

Da de når ned til Dødens Sal er de blevet omringet af Dødsgardisterne, der har fanget Harrys resterende venner, Lucius giver ham et valg mellem hans venners død eller han får profetien, Lucius får den da alt er sort som blæk kommer Harrys gudfar Sirius samt andre Fønix-medlemmer og kæmper mod Dødsgardisterne: Alastor, Nymphadora, Kingo og Remus. Harry og Neville flygter, da Neville har fået kastet Tarantellegra-Forhekselsen på sig, da de når op fra Dødens Sal kommer Dumbledore, og Neville får ved et uheld sparket til profetien da Harry giver ham den, Dumbledore hjælper Neville af med Forhekselsen og deltager i kampen. Pluselig hører Harry et smerte-hyl og løber ned for at se hvad der sker...

Bellatrix Lestrange

...Da Harry kommer tilbage til Dødens Sal kan han kun lige nå at ane et par fødder der siver en i Den Tomme Buegang. Han kigger sig desperat rundtomkring men kan kun se Dunder, Sjækelbolt, Lupus, Tonks og Dumbledore, der for nylig er kommet til kampen, men ingen Sirius nogen steder. da han ser Bellatrix Lestrange løbe væk fatter han sammenhængen men vil ikke indrømme det. Lupus fanger ham, men Lupus forstår det ikke, Sirius gemmer sig bare, man kan bare ikke se ham. Siiriiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuus. Da Lupus slipper ham løber han efter Bellatrix der allerede er nået op til ingangen til Ministeriet hvor statuerne af en Troldmand, en Nisse, en Kentaur, en Husalf og, en Heks på en kost står. Harry kaster Doloroso-Forbandelsen over Bella, men da Harry kun gør det i hævn og ikke mener det mærker hun det ikke længe.

Lord Voldemort

Kort efter kommer Voldemort og prøver at dræbe Harry igen, men heller ikke denne gang har han chancen, for kort efter kommer Dumbledore og statuerne sprænges. Statuen af Troldmanden går hen i et hjørne med Harry og beskytter ham, da Voldemort har begyndt en kamp mod Dumbledore hvor de kalder hindanden øgenavne. Da kampen er slut og statuen falder livløst til jorden bliver Hary invaderet af Voldemort der fremkalder Harrys minder ved hjælp af Legilimensi, men Harry modstræber og ender endelig med at lære Okklumensi.

Ministeriets fejl

Da Harry har overvundet Voldemort kommer han ved et uheld til at blive for længe og Cornelius Fugde, Percy Weasley og en del andre fra Ministeriet, som har stået et stykke tid og kigget på indrømmer endelig at Lord Voldemort – I ved hvem – er tilbage og Dumbledore der har fået sin rektorstilling tilbage er genansat. Fudge bliver senere lidt vred på Dumbledore da han bare sådan laver en Transitnnøgle til Harry.

Harrys raseri-anfald

Da Harry, efter turen med Transitnøglen, lander i Dumbledores kontor er døren blevet låst så han er fanget på kontoret. Lidt efter kommer Dumbledore, og han taler med Harry hvorefter han bliver mere og mere sur på Dumbledore, til sidst er han så rasende på Dumbledore, fordi han er så afslappet, at han begynder at smadre Dumbledores ting, men Dumbledore siger blot at han alligevel havde alt for mange ting og sager

Lunas tabte ting

En aften hvor Harry tilfældigt møder Luna, der hænger sedler op, spørger hvad hun laver og hun svarer at der altid er nogle der tager hendes ting hvorefter Harry tilbyder at hjælpe men hun siger at det ikke gør noget. Til sidst siger hun at ting altid kommer tilbage til en, bare ikke på den måde man regner med, og så finder hun sine sko i døren og siger at hun vil ned og have noget budding i Storsalen.

Ekspressen kommer

Nogle dage efter kommer Hogwarts Ekspressen og alle skal hjem.

Ja, det ender jo på en måde både godt og skidt.

og flere problemer kommer der også sjette år.

Bog Stub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.