Harzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg 'Harz' viderestiller hertil. For andre betydninger, se Harz (Landkreis Osterode am Harz)
Kort over Harzen

Harzen (tysk: der Harz) blev helt op i Middelalderen kaldt Hardt (= ”Bjergskov”). Bjergmassivet er den nordligste del af de tyske Mittelgebirge og omfatter samtidig de højeste bjerge i Nordtyskland. Flere delstater har andel i Harzen: Niedersachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen. Fra 2. verdenskrigs slutning til Tysklands genforening gik grænsen mellem Øst- og Vesttyskland således gennem Harzen.

Bloksbjerg er med sine 1.142 m over havet det højeste punkt i Harzen, og det hed sig fra senmiddelalderens tid om bjerget, at det var heksenes festplads på Valborgsaften (den 30. april). Men allerede Himmelskiven fra Nebra (fra bronzealderen) er indrettet på at skulle sigtes ind mod Bloksbjerg[1].

Mineindustrien i Harzen strækker sig mindst 1000 år tilbage i tiden. Op gennem middelalderen og frem til sidst i det tyvende århundrede havde mineindustrien og udvindingen af sølv, kobber, bly og andre metaller stor betydning for egnen. Vigtige minebyer er Goslar med Rammelsberg samt Clausthal-Zellerfeld.

Harzen under 2, Verdenskrig: Harzen havde under krigen en strategisk vigtig placering midt i landet ("Mittelraum"). Mineindustrien havde gavn af den let tilgængelige og billige arbejdskraft, bl.a. Rammelsberg havde egen tvangsarbejdslejr (Zwangsarbeitslager) med 350 straffefanger [2]

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Harzen er et populært feriemål.[kilde mangler] Kendte attraktioner er Harz National Park med den højeste top, Brocken. Brocken er det højeste bjerg i det nordlige Tyskland og talrige vandrestier fører til toppen. Om vinteren er Harz et populært vintersportssted.[kilde mangler] Det største skisportssted ligger i Braunlage direkte på Wurmberg.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Sommersolhverv ses solen fra fundstedet (Mittelberg) at gå ned direkte bag Bloksbjerg ca. 80 km borte.
  2. ^ NS-Arbeitslager im Harzgebiet

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Tysk geografiSpire
Denne artikel om Tysklands geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 51°45′00″N 10°38′00″Ø / 51.75°N 10.633333333333°Ø / 51.75; 10.633333333333