Haute couture

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Haute couture er fransk og betyder direkte oversat 'finere syning'. Begrebet dækker over fremstillingen af en kollektion, der tilbydes syet efter personlige mål.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Haute couture startede i Frankrig i attenhundredetallet omkring napoleonstiden. På dette tidspunkt fortalte kunderne couturierne, hvilke designs de ønskede. I 1858 i Paris begyndte englænderen Charles Frederick Worth at producere kollektioner ud fra egne ideer og forevise disse for potentielle kunder. Denne ide var ny og var en stor succes. Herefter begyndte designere at diktere moden, og Charles Frederick Worth betragtes i dag som faderen til moderne haute couture.

Teknik[redigér | redigér wikikode]

Indenfor haute couture er målet at få tøjet til at se så pænt ud som muligt. Sammensyninger er ikke tilstræbt, og man ønsker derfor at skjule syningerne. Ved anvendelse af symaskine er det svært at skjule syningerne, og derfor bliver mange syninger lavet i hånden. Alle syninger søges udført på symaskine, hvis det er muligt at undgå, at syningen ses.

For at få den bedst mulige pasform, bliver beklædningen syet efter kundens mål. Først bliver der fremstillet en syprøve i materialet musselin, der draperer godt. Syprøven tilpasses så kunden, så alle dele passer bedst muligt. De fleste mennesker er ikke symmetriske, men det bliver der i videst muligt omfang korrigeret for under syprøven.

Med den færdige syprøve fremstilles beklædningen af det færdige materiale. Da omkostninger til måling, tilpasninger og syning hurtigt bliver omfattende, er det ikke ualmindeligt at bruge lige så mange penge på materialer.

Haute couture huse[redigér | redigér wikikode]

Haute couture er et beskyttet varemærke. For at kunne sige at man producerer 'Haute Couture', skal man opfylde en række krav.

 • Være medlem af Chambre Syndicale De La Couture
 • Producere to kollektioner om året
 • Fremvise 50 nye designs i hver kollektion
 • Have mindst 20 teknikere fuldtids ansat i et atelier eller værksted

I 1946 var der 106 haute couture huse. I dag er der 10 tilbage.

 1. Coco Chanel (etableret 1915)
 2. Pierre Balmain (etableret 1945)
 3. Christian Dior (etableret 1946)
 4. Hubert de Givenchy (etableret 1952)
 5. Louis Féraud (etableret in 1955)
 6. Yves Saint Laurent (etableret 1962-2002)
 7. Jean-Louis Scherrer (etableret 1962)
 8. Emanuel Ungaro (etableret 1965)
 9. Jean Paul Gaultier (etableret 1976)
 10. Christian Lacroix (etableret 1987)

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]