Hav

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 6. mar. 2015, 22:17 af Skynden (diskussion | bidrag) Skynden (diskussion | bidrag) (Øst og venstre i stedet for øst og vest i billedtekst. Venstre rettet til vest.)
71 % af jordoverfladen er dækket af hav.
Forenklet billede af Den termohaline cirkulation i verdenshavene. Kolde dybhavstrømme med høj saltholdighed bevæger sig mod øst (mørkelilla eller mørkeviolet) – og overflade havstrømme med lav saltholdighed mod vest (lyseblå).
En bølge brydes ved Atlanterhavet.

Et hav er det sammenhængende vandområde, som adskiller kontinenterne eller nogle dele af disse områder. Over 70 % (ca. 360 mill. km²) af Jordens overflade er dækket af sammenhængende saltvandsmasser, som vi kalder hav, og som vi i daglig tale inddeler i flere verdenshave (oceaner).

Havet er en del af hydrosfæren og udgør 97,2% af denne. Havene består af omkring 1,35 milliarder kubikkilometer saltvand. Middeldybden i havet er omkring 3.800 meter, hvilket betyder at omkring 60 procent af havet udgøres af dybhav. Verdens dybeste hav er Stillehavet, med Marianergravens (Challengerdybets) 10.911 meter[1] (tidligere målt dybere).[2]

gammelnorsk hed havet mar eller ser, men efterhånden gik man over til ordet hav, som oprindelig betyder noget som stiger op, og havde været betegnelsen for flod eller højvande.[3]

Ofte omtaler man de større have som verdenshave eller oceaner. Disse oceaner inddeles dog ofte i mindre bihave, som igen kan inddeles i middelhave eller randhave. Nogle eksempler på bihave er Østersøen, som er et middelhav – og det Arabiske hav, som er et randhav. Andre have kaldes bare bugte, for eksempel den Bengalske bugt.

Formelt er det den Internationale Hydrografiske Organisation (International Hydrographic Organization) som opdeler og sætter grænser mellem havområderne.

Havets saltholdighed er ca. 3,5 %, og saltet gør, at havvand først fryser ved -2 °C. Saltholdigheden kan være lavere (f.eks. Østersøen), grundet tilførsel af ferskvand fra floder, eller højere (f.eks. Middelhavet) pga. fordampning.

Havets overfladetemperatur varierer fra over 30 °C i tropiske egne til -2 °C i Ishavet om vinteren. På dybder større end 3000 m er temperaturen under 3 °C.

Mindre have:

Mineraludvinding

Havvand indeholder i gennemsnit 3,48 % NaCl (masseprocent), som kan udvindes ved inddampning. Dette er den vigtigste kilde til bordsalt, det vi også kalder kogsalt.

Kilder/referencer

  1. ^ encyclopedia.com: Marianas trench Citat: "...It is the deepest (35,798.6 ft/10,911.5 m at the Challenger Deep)..."
  2. ^ geology.com: Deepest Part of the Ocean / Deepest Ocean Trench. Challenger Deep in the Mariana Trench Citat: "...10.924..."
  3. ^ Arne W.Aasland: «Tolking av nokre stadnamn på Hafs- og Hund», Kjelda nr 3/2008, fylkesarkivet i Sogn og Fjordane

Se også


Eksterne henvisninger

HavSpire
Denne artikel om et hav eller et stræde er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi