Haverabarber

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Have-Rabarber
Have-Rabarber (Rheum rhabarbarum).
Have-Rabarber (Rheum rhabarbarum).
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie Polygonaceae (Pileurt-familien)
Slægt Rheum (Rabarber)
Art Rheum rhabarbarum
Hjælp til læsning af taksobokse

Rabarber (Rheum rhabarbarum) stammer fra det østlige Middelhavsområde og Lilleasien. Den kendes første gang fra Kina i det 28. århundrede f.Kr..

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt blev rabarberens rod anvendt som lægemiddel i blandt andet Kina. Nu om stunder anvendes den imidlertid i madlavning. Da det er stængelen, der anvendes, og ikke frugterne, betragtes planten som en grøntsag. I praksis anvendes den dog oftest som en frugt til blandt andet saft, syltetøj og marmelade samt i desserter og kager. I disse tilfælde tilsættes et sødemiddel, traditionelt sukker, som smagsmæssigt neutraliserer indholdet af citronsyre, æblesyre og oxalsyre.

Historik[redigér | redigér wikikode]

Tvillingebyerne Kiachta og Maimaicheng ses lidt syd for Bajkalsøen. Kort fra 1851.

I 1700-tallet var rabarber en ny plante i Europa. Den tillagdes mange helsebringende egenskaber, hvad der skabte stor efterspørgsel efter planten. De kinesiske myndigheder forbød udførsel af de bedste planter under trussel om de strengeste straffe. Rensede og tørrede rabarberstilke blev pakket i uldsække og fragtet til grænsebyen Kiachta af kameler. I Kiachta blev stilkene solgt til russiske opkøbere i bytte mod pelse. [1] Derfra gik færden videre mod Vesten.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

I Sverige findes stadigvæk udtrykket "att lägga rabarber på något", som betyder "at lægge beslag på noget". [2]

græsk havde man to ord for rabarber: Rheon fra persisk rewend, som på latin blev til rheum; og rha, det gamle navn for floden Volga, hvor rabarber blev dyrket. I middelalderlatin blev rabarber kendt som rha barbarum (hvor barbarum - et andet låneord fra græsk - kan oversættes som "fremmed" eller "udenlandsk"), men i tilknytning til det latinske ord rheum gradvis ændret til rheubarbarum. [3]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Annals of Chemistry and Practical Pharmacy - Google Books
  2. ^ ""Att lägga rabarber på" betyder "att lägga beslag på" något," citeret fra: http://www.ordbruket.com/index.php/las-om-ord/40-att-lagga-rabarber-pa-nagot
  3. ^ rhubarb Definition, History and Origin - Dictionary Central
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: