Havetoft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Havetoft
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Havetoft
Havetoft ligger i Tyskland
Havetoft
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Schleswig-Flensburg
Amt Sydangel
Borgmester Peter Hermann Petersen
Statistiske data
Areal 14,53 km²
Højde 39 m
Indbyggere 869  (31/12/2006)
 - Tæthed 60 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade SL
Postnr. 24873
Tlf.-forvalg 04603
Hjemmeside www.amt-
suedangeln.de
Beliggenhed af kommune Havetoft i Landkreis Schleswig-Flensburg
Kort

Koordinater: 54°38′N 9°31′Ø / 54.633°N 9.517°Ø / 54.633; 9.517

Havetoft (tidligere også Havetofte) er en landsby og kommune i i det nordlige Tyskland under Slesvig-Flensborg kreds i delstaten Slesvig-Holsten. Byen er beliggende ved Havetoft Sø i landskabet Angel i Sydslesvig midtvejs mellem købstæderne Flensborg og Slesvig by. Havetoft blev første gang nævnt i 1302.

Den sønderjyske kommune består af de to landsbyer Havetoft og Hostrup samt flere små bebyggelser som Bondsbøl (også Bondesbøl og Bunsbøl, på tysk: Bunsbüllstraße), Havetoftfeld, Holming, Holmingfeld, Hostrupfeld, Hostrupskov (tysk Hostrupholz), Krogsbøl (Kroxbüll), Nørreskjel (Nordscheide), Neuheim, Nygård (Neuhof), Østerhavetoft (eller Kolk), Sønderhavetoft og Vesterskjel eller Vesterskel (Westscheide).

Øster- og Sønderhavetoft er udflytterbyer fra Havetoft, Hostrupskov er en udflytterby fra Hostrup. Nørreskjel eller Nordskel (Nordscheide, beliggende ved Hostrupskov) og Vesterskjel (Westscheide, beliggende mellem Havetoft og Klapholt) er kolonistbyer, der opstod som led i den jyske hedekolonisation omkring 1763. Mens den største del af kommunens byer hørte til Strukstrup Herred i Gottorp Amt, hørte den nord for liggende Holming og enkelte steder i Hostrup og Holstrupskov til Ugle Herred i Flensborg Amt. Kommunen samarbejder med andre kommuner i Sydangel kommunefælleskab (Amt Südangeln).

Til Havetoft sogn hører også Torsballe, Havetoftløjt med Løjtholm, Svendholt, Løjt-Vestermark og -Østermark, Damholm samt Solbjergkjær, som administrativ hører til Midtangel Kommune samt Klapholt.

Området er let kuperede terræn med sandet jord og enkelte hedepletter, det regnes derfor til Angels mindre frugtbare del, Lusangel.

Havetoft lå i Havetoft Sogn, da området tilhørte Danmark. Byens romanske landsbykirke fra 1100-tallet er viet til Jomfru Maria. Kirkens klokker hænger separat i en 1763 byggede klokkestabel ved siden af kirken.

Kommunens våben kombinerer kommunens to hovedbyer Havetoft (med en havelåge) og Hostrup (med et hestehoved). Både Havetoft og Hostrup er landbrugspræget og der ligger flere landbrugsbedrifter i nærområdet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]