Havhingsten fra Glendalough

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Havhingsten)
Gå til: navigation, søg
"Havhingsten fra Glendalough" på jomfrusejlads med dronningen (rød hat) om bord, 4. september 2004
Afrejse fra Roskilde 1. juli 2007 på seks uger ekspeditionstogt til Dublin i Irland

Havhingsten fra Glendalough, eller bare Havhingsten, er en rekonstruktion af det næstlængste fundne vikingeskib Skuldelev 2, som indgik i det, der skulle vise sig at være fem vikingeskibe, da Roskilde Undersøiske Forskningsgruppe med Åge Skjelborg i spidsen i 1956 startede deres undersøgelser på havbunden ud for Skuldelev. De fem vikingeskibe blev udgravet i 1962, konserveret og siden udstillet i Vikingeskibshallen i Roskilde.

Selve byggeriet begyndte i 2000Vikingeskibsmuseet i Roskilde, efter en årrække med detaljeret planlægning og bygning af en model 1:10. I sensommeren 2004 var skibet klar til søsætning, og den 4. september 2004 blev det skubbet ud i museumshavnen. Kort forinden var skibet blevet døbt af Dronning Margrethe 2., som også deltog i dets første sejlads på Roskilde Fjord.

Træningssejladser[redigér | redigér wikikode]

Efter søsætningen etablerede Vikingeskibsmuseet en frivillig besætning omkring Havhingsten. De fik til opgave at teste skibet. Projektet blev beskrevet i en forskningsplan[1], som lagde rammerne for arbejdet med at afprøve skibet i tre dimensioner:

 • Afprøvning af rekonstruktionen
 • Afprøvning af skibets sejlegenskaber
 • Undersøge organisation, logistik og funktioner om bord

Arbejdet indledtes umiddelbart efter søsætningen med sejladser på Roskilde Fjord i oktober 2004 og fortsatte med weekendsejladser i foråret 2005. Første egentlige togt var i roligt farvand på Isefjorden, med Nykøbing Sjælland som base. Her sejlede skibet ud hver morgen i en 14 dages periode i juli 2005. Mod slutningen af perioden sejlede skibet endelig ud på åbent hav, med en sejlads til Hals og tilbage til Roskilde.

I sommeren 2006 var skibet på et vellykket togt i Skagerrak fra 10. juli til 4. august og lagde undervejs til ved bl.a. Læsø, Bassholmen (ved Lysekil i Sverige), Oslo, Tønsberg, Risør, Lyngør (Norge), Thyborøn, Løgstør og Orø.

Forsøgsrejsen, Roskilde - Dublin 2007-08[redigér | redigér wikikode]

Efter de første tre års vellykkede træningssejladser, besluttede Vikingeskibsmuseets ledelse i efteråret 2006, at næste fase af projekt "Fuldblod på Havet"[2] skulle gennemføres. Forsøgsrejsen til Dublin og retur skulle for alvor undersøge rekonstruktionen, skibets sejlegenskaber og organisationen om bord i de farvande, det oprindelige skib var bygget til at sejle i. Der blev taget kontakt til det irske nationalmuseum, den danske ambassade i Dublin og det irske kulturministerium og Vikingeskibsmuseet etablerede et projektsekretariat i november 2006.

Udrejsen 2007[redigér | redigér wikikode]

Under stor bevågenhed fra pressen og en tusindtallig skare, der var mødt op ved kajen i Roskilde Havn, blev Havhingsten søndag den 1. juli kl. 16.00 sendt af sted på sin rejse mod Dublin, Irland, hvor originalen blev bygget i 1042. En stor skare sejlskibe fulgte Havhingsten på vej de første par timer, hvorefter kursen gik mod nord. Det store marin-arkæologiske projekt var for alvor i gang. Vinden kom ind fra syd, og Havhingsten blev på rekordtid blæst over Kattegat til Kristiansand i Norge. Det tog blot 34 timer, men det blev en hård tørn for mandskabet, der var våde og kolde ved ankomsten. Havhingsten havde undervejs sat hastighedsrekord med en topfart på omkring 12 knob (ca. 20 km/timen) og havde klaret det hårde vejr uden de store problemer.

Efter et ophold på Bragdøya Kystkultursenter ved Kristianssand, fortsatte sejladsen til Båly ved Spangereid. Her opholdt skib og besætning sig i 11 dage, under ugunstige vind- og vejr-forhold. Sejladsen fortsatte til Lista og videre til Egersund, hvor skib og besætning gjorde sig klar til at krydse Nordsøen.

Under en gunstig vejrmelding sejler Havhingsten fra Egersund klokken 00:15, den 16. juli 2007. Fra DMI ændres vejrmeldingen dramatisk i løbet af natten og med udsigt til at ende i en vestlig kuling, beslutter Skipper Carsten Hvid at tage et slæb fra det medfølgende Følgeskib Cable One. Målet er at komme klar af den truende kuling og klokken 11:30 den efterfølgende dag, sættes der atter sejl efter ca 25 timers slæb. Kursen er sat mod KirkwallOrkneyøerne, hvortil skibet anløber klokken 02:30 den 18. juli. Sejladsen fortsætter herefter videre til Loch Inver, Kyle Akin (Isle of Skye), Inverie, for anker i Loch Sunart og videre til øen Jura. Efter et kort ophold fortsætter skibet til Whiskeydestilleriet Lagavulin, hvor der gøres ophold i destilleriets egen havn. Med Lagavulin som udgangspunkt, gennemfører besætningen de følgende dage en række ro- og sejladsforsøg i farvandet syd for Islay, inden skibet endelig sætter kurs mod det Irske hav den 6. august. I North Channel bliver skibet fanget i en kuling med middelvind på 15-18 ms og op til 26 ms i stødene. Vinden og den hårde dønning udsætter roret for en belastning der medfører at rorstroppen knækker. Efter reparation fortsætter sejladsen med et minimum af sejlføring. Efter et par timers nervepirrende sejlads, begynder vinden at lægge sig og sejladsen kan fortsætte med moderat pres frem mod PeelIsle of Man hvor der pustes ud i et par dage.

Den 11. august klokken 03:00 ankommer Havhingsten til Port Oriel i Irland. For første gang i 1000 år er et vikingelangskib tilbage i Irland og som morgenen gryer, ankommer tusindvis af irere til den lille fiskerihavn for at se skibet og snakke med besætningen.

Skibet fortsætter mod Malahide for endelig at ankomme til Dublin den 14. august.

Skibet tilbagelagde 1196 sømil i løbet af 45 dage, heraf 243 timer til søs. En stor del af tiden tilbragtes i havn, enten for at hvile eller for opvisning, eller i venten på god vind; selvom et vikingeskib krydser udmærket, er sejlads mod en høj sø langsom og en stor belastning for fartøj og besætning. Middelfarten under hele rejsen (med undtagelse af et bugserings-afsnit) var 4,5 knob.

BBC's historieprogram Timewatch producerede en dokumentarfilm om ekspeditionen. Viasat History sender med jævne mellemrum en forkortet udgave af dokumentarfilmen under titlen "Vikingeskibets Hemmelighed". Desuden sejlede DRs journalist Asbjørn Date med fra Rosklide til Dublin og producerede en række indslag til DR nyhederne.

Hjemturen 2008[redigér | redigér wikikode]

Havhingsten overvintrede i Collins Barracks, hvor op mod en million mennesker kom forbi og så skibet fra august '07 og indtil skibet returnerede til Liffey i maj '08. Vikingeskibsmuseet i Roskilde havde i tillæg etableret en udstilling om skibet, eksperimentel arkæologi og vikingetid i bygningerne, som hører under National Museum of Ireland. Fra maj til den endelige afrejse, blev skibet lagt i Dublin Port, hvor frivillige besætningsmedlemmer gjorde skibet klar til hjemturen.

29. juni 2008 lagde Havhingsten fra kaj, og gjorde en kort sejlads ud til Howth. Med om bord var, udover den faste besætning, en række af de faste samarbejdspartnere fra blandt andet Det irske kulturministerium (Department of Arts, Sport and Tourism) og den danske ambassade i Dublin.

Endnu en gang var skib og besætning henvist til at vente på bedre vind- og vejrforhold, og endelig, den 3. juli, gik det sydpå. I Wicklow samledes kræfterne til at krydse det Keltiske Hav og den 6. juli vinkede skib og besætning farvel til Irland og satte kursen sydpå mod Lands End og den Engelske Kanal. I det Keltiske Hav møder der skib og især besætningen den hidtil hårdeste udfordring. Med en hård nord- og nordvestlig vind, nordgående strøm og kraftig dønning fra sydvest, udsættes besætningen for den værst tænkelige påvirkning og ca halvdelen af de ombordværende er mere eller mindre udsat for søsyge. Enkelte i en grad som gør at de flyttes til følgeskibet. Sejladsen slutter i Torquay, Sydengland, efter 56 timers sejlads. Undervejs er der blevet pumpet mange tusind liter vand ud af det åbne skib. I de 21 timer skibet var mest udsat, blev der således pumpet 18.000 liter vand ud gennem 4 til 6 håndpumper.

I Torquey samles kræfterne igen og sejladsen fortsætter til Portsmouth, videres til Ramsgate og op til Lowestoft. I 12 dage bor besætningen i klublokalerne hos en lokal fodboldklub, mens der ventes på en vind, der kan bringe skibet over Nordsøen. Om morgenen den 29. juli lægges kursen mod Den Helder i Holland og efter et kort ophold fortsætter sejladsen op mod Thyborøn, som passeres tidligt formiddag, den 3. august. I Glyngøre gøres der ophold og byen byder skib og besætning velkommen hjem til Danmark med Champagne og østers. Videre gennem Limfjorden til Hals, hvor der overnattes i sejlklubben. Afgang Hals den 5. august om formiddagen. Der gøres god fart gennem Kattegat og knapt et døgn efter, lægger skibet til ved Marinestation Kongsøre, hvor Frømandskorpset er hjemmehørende. Der sejles så tæt på den endelige destination, da skibet lægger sig i Gershøj, hvor der gøres klar til de sidste sømil. Den 9. august slutter rejsen, da Havhingsten klokken 14:02 sejler ind i havnen på Vikingeskibsmuseet.

Besætningen[redigér | redigér wikikode]

Fra søsætningen i 2004 og frem til skibets hjemkomst i 2008, har skibets besætning primært bestået af frivillige. Kun nøglepersoner om bord (skipper, enkelte styrmænd, bådebyggere og projektleder), har under forsøgsrejsen været lønnet af Vikingeskibsmuseet.

I 2007 var der 61 og i 2008 60 besætningsmedlemmer om bord. På både ud- og hjemrejsen blev dele af besætningen skiftet ud, således at nogle gjorde hele turen, mens andre kun deltog i enten første eller anden halvdel.

I 2007 var der besætningsskifte halvvejs. Det foregik i Kile Akin på Isle of Skye. Her ankom ca 20 besætningsmedlemmer og et tilsvarende antal afmønstrede. I 2008 foregik besætningsskiftet i Lowestoft, hvor ca 16 besætningsmedlemmer byttede plads.

Undervejs har den yngste været 16 år og den ældste 65 år. Ca 25 % af besætningen var kvinder, og der var i alt 11 forskellige nationaliteter med om bord (fra Sverige, Norge, Irland, England, Skotland, Tyskland, USA, Canada, Holland, New Zealand og Danmark).

De følgende år 2009-15[redigér | redigér wikikode]

Efter et par korte sejladser på Roskilde Fjord i 2009, blev skibet lagt på land. Vikingeskibsmuseet ønskede at bruge kræfterne på andre opgaver og håbede samtidig at kunne rejse midler til en egentlig udstillingsbygning til Havhingsten, som også kunne fungere som bådehus, så skibet stadig kunne bruges aktivt. I 2012 lægges skibet imidlertid tilbage i vandet og gennemfører en sejlads til Hedeby ved Slesvig, hvor den indgår i en festival med vikingetid og -skibe som tema.

Rekonstruktionen af GedesbyskibetMiddelaldercentret.

I Juli 2013 sejler Havhingsten med i en 12-dages sejlads fra Roskilde til Korsør med en større flåde af rekonstruerede vikinge- og middelalderskibe[3]. Flåden bestod, ud over Havhingsten, af en rekonstruktion af Gedesbyskibet kaldet Agnete fra Middelaldercentret og Aslak fra Maritimt Forsøgscenter i Lyndby. Undervejs lagde skibene til på Orø, i Rørvig og Kalundborg.[3][4][5]

Et frivilligt bådelaug[redigér | redigér wikikode]

Vikingeskibsmuseet etablerer i 2013 et frivilligt bådelaug, som fremover får til opgave at bemande og sejle skibet, i tæt samarbejde med Vikingeskibsmuseet.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Forskningsplanen for projekt "Fuldblod på Havet". Projektets forskningsmæssige udfordring er at skabe repræsentative resultater, der kan bidrage til vores viden om Skuldelev 2-skibet, vikingetidens langskibe og vikingetidens samfund. [1]
 2. ^ Projektbeskrivelse. Dokumentet beskriver projektets faser og udfordringer i detaljer og danner baggrund for hele Vikingeskibsmuseets arbejdet med Skuldelev 2 og Havhingstens togt fra Roskilde, nord om Skotland til Dublin i 2007 og hjemrejsen fra Dublin, syd om England og hjem til Roskilde i 2008
 3. ^ a b Togtet. Da Danmark Blev Til. Hentet 2014-01-26. 
 4. ^ Johansen, Rikke Tørnsø (2013-07-20). Følg Havhingstens togt online. Vikingeskibsmuseet. Hentet 2014-01-26. 
 5. ^ Verdens største vikingeskib til Rørvig. Odsherred Kommune. 2013-07-22. Hentet 2014-01-26. 

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Werner Karrasch, Havhingsten fra Glendalough, Vikingeskibsmuseet i Roskilde, 2008. ISBN 978-87-85180-45-2.
 • Henrik Kastoft, På vikingetogt med Havhingsten : et krigsskib vender hjem, Sohn, 2007. ISBN 978-87-91959-09-7.
 • Jan Bill, m.fl, Velkommen ombord! - Havhingsten fra Glendalough : et genskabt langskib fra vikingetiden, Vikingeskibsmuseet i Roskilde, 2007. ISBN 978-87-85180-39-1

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]