Havnetunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Havnetunnelen
O2
Basisdata
Længde: 11 km
Region: Hovedstaden

Havnetunnelen, også kaldet Østlig Ringvej, er et forslag til en ny motortrafikvejs-strækning, som skal anlægges mellem Helsingørmotorvejen og Øresundsmotorvejen. Havnetunnelen vil gøre det muligt at komme fra Helsingørmotorvejen til for eksempel Øresundsbroen og Kastrup Lufthavn uden at skulle køre igennem Indre By. Transportministeriet har i 2013 udsendt en publikation med en strategisk analyse af en Østlig Ringvej, dvs. en havnetunnel i København.[1]

En foreslået linjeføring går fra slutningen af Helsingørmotorvejen først som nordhavnsvejen over Nordhavnen og derefter som en havnetunnel hele vejen ned til Sjællandsbroen[2]. En alternativ linjeføring har en kortere tunnel gående fra Nordhavn til Refshaleøen, og så derefter motorvej på Amager til Sjællandsbroen, eventuelt i en tunnel på land[3]. Den første del, Nordhavnsvejen er godt på vej og forventes at forbinde Strandvænget med Helsingør-motorvejen nord for Ryparken S-togsstation i 2015.[4] Anden del, en tunnel fra Nordhavnsvejen til Nordhavnen, blev vedtaget i maj 2014.[5]

Fordelingen af finansieringen mellem København og staten, som anslås at koste op til 26 milliarder kr, er endnu ikke fastlagt[3]. Daværende Trafikminister Lars Barfoed har foreslået at en del af finansieringen skulle være bompenge på DKK 20. Dette forslag om bompenge er dog blevet kritiseret for at være uhensigtsmæssigt, da at man ved at lægge afgift på brug af havnetunnelen giver bilister et incitament til at køre igennem byen, til gene for både billisterne selv og byens beboere. Det er i stedet blevet foreslået at en mere hensigtsmæssig måde at opkræve bompenge på er at opkræve for at køre ind i byen, mens der ikke opkræves for brug af havnetunnelen[6].

Den 21. august 2020 fremlagde Transport- og Boligministeriet og Københavns Kommune en forundersøgelse af Østlig Ringvej. I undersøgelsen indgik der flere forskellige linjeføringer både fra Nordhavn til Amagermotorvejen og fra Nordhavn til Øresundsmotorvejen:[7]

 1. Nedgravet tunnel og sænketunnel der går fra Nordhavn forbi Refshaleøen og Prags Boulevard og vest om Amager Strandpark og ender i Øresundsmotorvejen.
 2. Nedgravet tunnel og sænketunnel der går fra Nordhavn forbi Refshaleøen og Prags Boulevard og øst om Amager Strandpark og ender i Øresundsmotorvejen.
 3. Boret tunnel og nedgravet tunnel der går fra Nordhavn forbi Refshaleøen og Prags Boulevard og igennem Amager Strandpark og ender i Øresundsmotorvejen.
 4. Sænketunnel der går fra Nordhavn forbi Lynetteholm og Prøvestenen og øst for Amager Strandpark og ender i Øresundsmotorvejen.
 5. Sænketunnel der går fra Nordhavn forbi Lynetteholm og øst for Amager Strandpark og ender i Øresundsmotorvejen.
 6. Nedgravet tunnel og sænketunnel der går fra Nordhavn forbi Refshaleøen og Kløverparken passere vest om DR-Byen og ender i Amagermotorvejen.
 7. Boret tunnel der går fra Nordhavn forbi Refshaleøen og Kløverparken passere både øst og vest om DR-Byen og ender i Amagermotorvejen.
 8. Boret tunnel og nedgravet tunnel der går fra Nordhavn forbi Refshaleøen og Kløverparken og ender i Amagermotorvejen.
 9. Boret tunnel og nedgravet tunnel der går fra Nordhavn forbi Refshaleøen og Kløverparken passere vest om DR-Byen og ender i Amagermotorvejen.

Om disse linjeføringer udtalte Københavns overborgmester Frank Jensen i 2020, at han foretrak en sænketunnel af linjeføring Ø4 eller Ø5, der gik fra Nordhavn langs med Øresundskysten og ned til lufthavnen, da han ville skåne naturen på Amager Fælled og beboerne på Amager.[8] I april 2023 vedtoges en miljøkonsekvensvurdering til 527 mio kr af denne rute.[9]

Referencer og eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Østlig Ringvej - Strategisk analyse af en havnetunnel i København dec 2013". Arkiveret fra originalen 5. juli 2015. Hentet 4. juli 2015.
 2. ^ "Resume af indledende undersøgelser Havnetunnel København Nordhavn til Sjællandsbroen" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 24. juli 2007. Hentet 1. juli 2010.
 3. ^ a b "Nu er der lys for enden af havnetunnelen".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 4. ^ "Nordhavnsvejen". Arkiveret fra originalen 25. januar 2013. Hentet 2. august 2013.
 5. ^ FAKTA: Dette indeholder den nye metroaftale - Avisen.dk
 6. ^ "S i København afviser brugerbetaling for havnetunnel".
 7. ^ Forundersøgelse af Østlig Ringvej
 8. ^ Ankerstjerne, Magnus (21. august 2020). "Store planer for Lynetteholm: Politikere vil have tunnel til lufthavnen under Øresund". TV2 Lorry. Hentet 23. august 2020.
 9. ^ Nielsen, Birgitte Hjort (20. april 2023). "Vurdering af miljøkonsekvenser ved Østlig Ringvej sættes i gang". www.transportministeriet.dk.
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.