Spring til indhold

Heinrich 2. af Braunschweig-Wolfenbüttel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heinrich 2. af Braunschweig-Wolfenbüttel
1489-1568 - regent fra 1514
Wolfenbüttels placering i Tyskland

Heinrich 2. (Braunschweig-Wolfenbüttel) ("den yngre") (10. november 1489 i Wolfenbüttel – 11. juni 1568 samme sted) var hertug i hertugdømmet Braunschweig-Lüneburg, fyrste i fyrstedømmet Braunschweig-Wolfenbüttel, og regerede fra 1514 til sin død i 1568. Han regnes som den sidste katolske fyrste i det nedersachsiske område.

Fyrstendømmet Braunschweig-Wolfenbüttel var et delfyrstedømme i hertugdømmet Braunschweig-Lüneburg, hvis historie udmærkede sig ved talrige delinger og sammenlægninger. Forskellige deldynastier af Welferne[1] regerede Braunschweig-Wolfenbüttel indtil opløsningen af det Tysk-romerske rige i 1806. Ved Wienerkongressen opstod i 1814 efterfølgerstaten hertugdømmet Braunschweig. [2]

Reformer

Hertug Heinrich 2. indførte forskellige reformer i Braunschweig-Wolfenbüttel, blandt andet primogenitur som hans far havde ønsket [3]

Katolicismen

Heinrich var kendt for sin hårdhed og hensynsløshed og holdt uforstyrret fast i katolicismen; også på et tidspunkt, hvor alle andre Welfere og byen Braunschweig havde indført reformationen.

På grund af sin hårdnakkethed blev han også mål for flyveskrifter fra Martin Luthers hånd, for eksempel i skriftet "Wider Hans Worst" fra 1541. En overgang blev han også spottet med tilnavnet "Heinz von Wolfenbüttel".

Noter
  1. ^ Om Welferne på tysk Wiki
  2. ^ Kilde: Fürstentum Braunschweig-Wolfenbüttel
  3. ^ Kilde: "Reformen" i den tyske Wiki-artikel

Eksterne kilder/henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
Foregående: Hertug af Brunswick-Wolfenbüttel
15141568
Efterfølgende:
Heinrich I.
1503-1514
Julius
1568-1589
KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi