Helene Schjerfbeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Helene Schjerfbeck

Helene (Helena Sofia) Schjerfbeck (10. juli 1862 i Helsingfors28. januar 1946 i Saltsjöbaden) var en finsk malerinde.

Efter uddannelse på Kunstforeningens skole i Helsingfors og under Adolf von Becker, var hun fra 1880 et tiår stadig på studierejser (med stipendier) i Paris, Bretagne, England, Italien og modtog især stærke indtryk af fransk impressionisme (3. medalje på verdensudstillingen i 1889). Hjemvendt virkede hun 1894-1902 ved Finsk Kunstforenings Skole. Hendes personlige og yndefulde kunst, stærkt impressionistisk forenklende i farver og tegning, hæmmedes i sin udfoldelse i de senere år på grund af sygelighed.

Kendte værker[redigér | redigér wikikode]

"Ved Linköpings Fængsel" (1882X ). "Vilh. v. Schwerins død", "To søstre" (Franske Kunstforen.), "Konvalescenten" (1887, Finsk Kunstforening), "Sjundby Gaard", "Læsende piger", "Brændehuggere" (alle i Åbo Museum), "Dame i hvidt", "Kostumestudie" (begge i Finsk Kunstforening), Selvportræt (1912) m.v.

Sidstnævnte arbejde sås sammen med en del andre værker på den finske kunstudstilling i København (her også det smukke "Moder og barn" i lette, antydende strøg) og på Göteborg-Udstilingen 1923.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Kunstner Stub
Denne kunstnerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi