Helge Larsen (arkæolog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Helge Larsen
Født 25. februar 1905 Rediger på Wikidata
Død 14. februar 1984 (78 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af National Academy of Sciences (fra 1978) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Arkæolog, geograf Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af 1. grad af Dannebrog Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Helge Larsen. (Se også artikler, som begynder med Helge Larsen)

Helge Eyvin Larsen (født 25. februar 1905 i København, død 14. februar 1984) var en dansk geograf, arkæolog, museumsinspektør og dr.scient..

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Helge Larsen tilhørte den yngre gruppe af forskere af eskimokulturens oprindelse, der var startet med Hans Peder Steensby, Gudmund Hatt, Kaj Birket-Smith og Therkel Mathiassen. Under denne den ældre generation af eskimokulturen havde tilgangen fortrinsvis været etnografisk: man tænkte stort set ikke i flere arkæologiske kulturer af uens alder men forestillede sig, at eskimokulturen udgjorde et kontinuert hele, hvori der var tilkommet nyere træk; man talte i den forbindelse om palæoeskimoer og neoeskimoer.

Det var blandt andet Helge Larsens fortjeneste, at dette billede blev brudt og afløst af en inddeling i flere arkæologiske kulturer af uens alder. Det skete i forbindelse med arkæologiske udgravninger, der uomtvisteligt afslørede dels flere lag af uens tidsmæssig alder, dels med uens indhold. Helge Larsens særlige indsats kan karakteriseres gennem ekspeditionen til Sukkertoppen i 1930, ved arbejderne fra Østgrønland, hvor han deltog i treårsekspeditionen til Christian X's Land 1931-1932, i Coutauld-ekspeditionen til Østgrønland i 1935 og i Lauge Kochs Østgrønlands-ekspedition 1937. Fra 1939 til 1950 foretog Helge Larsen arkæologiske forskningsrejser til Alaska, et 12-årigt samarbejde med Alaskas Universitet i Fairbanks repræsenteret ved dr. Fr. Rainey. I 1939 kendte man i Alaska kun den af Therkel Mathiassen opdagede og beskrevne Thule-kultur. Det lykkedes Helge Larsen ved Point Hope at finde en kultur, der var ældre end den neoeskimoske og stærkt indlandspræget (Ipiutaq), det vil sige, at den blev af ham i første omgang identificeret med Steensbys og Birket-Smiths palæo-eskimoiske kultur.

Efter oprettelsen af Arktisk Institut i 1954 blev Helge Larsen den daglige leder af dette.

Helge Larsen var medlem af Geografisk Selskabs råd gennem mere end 30 år, og han modtog i 1955 af selskabet Hans Egede medaljen for fremragende forskning inden for polarlandene. Han var redaktør af Meddelelser om Grønland fra 1959 til 1975. Siden 1976 repræsenterede han Nationalmuseet i Knud Rasmussen Fondet. Helge Larsen blev overinspektør ved Nationalmuseet og leder af Etnografisk Samling efter Kaj Birket-Smith.

Hæder[redigér | rediger kildetekst]

Forfatterskab[redigér | rediger kildetekst]

  • Helge Larsen: "Dødemandsbugten. An Eskimo settlement on Clavering Island" i Meddelelser om Grønland 102(1); København 1934
  • Helge Larsen,: "Archaeological Investigations in Knud Rasmussen Land" i Meddelelser om Grønland 119 (8); København 1938
  • Helge Larsen and Jørgen Meldgaard: "Paleo-Eskimo Cultures in Disko Bugt, West Greenland" i Meddelelser om Grønland, 161(2); København 1958

På internettet[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Nekrolog[redigér | rediger kildetekst]