Helmuth Johannes Ludwig von Moltke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Helmuth Johannes Ludwig von Moltke

Helmuth Johannes Ludwig von Moltke, også kaldet Moltke den yngre (25. maj 1848 i Gersdorf18. juni 1916 i Berlin), var en prøjsisk generaloberst og fra 1906 til 1914 leder af den tyske generalstab.

Moltke den yngre i første verdenskrig[redigér | redigér wikikode]

Som nevø af den berømte feltmarskal Helmuth Karl Bernhard von Moltke, Moltke den ældre, ventede man sig meget af ham. I første verdenskrig fik Moltke til opgave at udføre den såkaldte Schlieffen-plan, der kalkulerede med en hurtig tysk sejr. Efter stor succes i begyndelsen med fremgang i vest og overraskende sejre i øst, løb det tyske angreb mod vest ud i sandet i september 1914, da en engelsk-fransk styrke formåede at stoppe den tyske fremgang ved floden Marne, få kilometer fra de parisiske forstæder. Moltkes krigsføring kom derefter under stor kritik, især kritiseredes han for at have svækket højre fløj til fordel for den venstre, ganske i modstrid med Schlieffenplanen.

I Marne-slagets afgørende fase mistede Moltke flere gange overblikket og fik nervesammenbrud; måske fordi han før krigen var en af de generaler, der havde brugt den skarpeste krigsretorik.

Han blev i september 1914 afløst af Erich von Falkenhayn .

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: