Henrik Casimir 1. af Nassau-Diez

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Henrik Casimir 1. af Nassau-Diez

Hendrik Casimir I van Nassau.jpg

Personlig information
Født 31. januar 1612Rediger på Wikidata
ArnhemRediger på Wikidata
Død 31. januar 1640 (28 år), 12. juli 1640 (28 år)Rediger på Wikidata
HulstRediger på Wikidata
Dødsårsag Faldet i kampRediger på Wikidata
Gravsted LeeuwardenRediger på Wikidata
Far Ernst Casimir af Nassau-DiezRediger på Wikidata
Mor Sophie Hedwig af Braunschweig-WolfenbüttelRediger på Wikidata
Søskende Elisabeth Friso van Nassau-Dietz,
Vilhelm Frederik af Nassau-DiezRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Henrik Casimir 1. af Nassau-Diez (født 31. januar eller 10. februar 1612 i Arnhem, død 12 eller 22. juli 1640 i Holly) var greve af Nassau-Dietz og guvernør i Friesland, Groningen og Drenthe fra 1632 til sin død. Han efterfulgte sin far Ernst Casimir, der blev dræbt i Slaget ved Roermond.

Liv og gerning[redigér | redigér wikikode]

Under Henrik Casimirs regering gik Friesland økonomisk frem. Politisk havde Henrik Casimir lidt at sige: han havde en begrænset myndighed og fungerede som en officiel embedsmand. Modsætningerne mellem guvernøren og de lokale herskere voksede under indtryk af fordelingen af krigsudgifter.

I 1635 hjemsendte ni byer vroedschapsleden udpeget af guvernøren. De ønskede ligesom Franeker og Leeuwarden frit rådsstyre. Broderen til en historiker fra det 17. århundrede, Leo van Aitzema, spillede en vigtig rolle som borgmester i Dokkum. Den 5. november 1637 vendte sagerne om efter, at guvernøren truede med at besætte Harlingen. Kun gennem militær intervention og indgriben af Statsrådet i 1637, formåede man at bringe spændingerne ned i Friesland. Derefter blev der for hvert bystyre udarbejdet et reglement, som forblev i kraft indtil 1748.

Henrik Casimir var en glimrende soldat, men kom aldrig i forgrunden. Som frisisk guvernør tillod han ikke de frisiske stater egen myndighed over, hvordan hæren bevægede sig. Han var involveret i erobringen af Breda i 1638 sammen med statholderen Frederik Henrik af Oranien. Den 12. juli 1640 blev han såret i St. Janssteen under Slaget ved Holly. Den næste dag døde han af sine sår. Hendrik Casimir er begravet i Leeuwarden.

Henrik Casimir blev ikke gift og havde ingen børn. Han blev som guvernør i provinsen efterfulgt af sin broder Willem Frederik.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Plaat, G. van der (2003) Eendracht als opdracht. Lieuwe van Aitzema’s bijdrage aan het publieke debat in de zeventiende-eeuwse Republiek, p. 134-9.