Henry More

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Henry More.

Henry More (1614—87) var en engelsk filosof, der levede hele sit liv i Cambridge, hvor han tilhørte en kreds, der under indflydelse af studiet af den platoniske filosofi søgte at forene protestantisk teologi med idealistisk filosofi. More, hvis vigtigste filosofiske skrift er Enchiridion metaphysicum og Enchiridion ethicum, var navnlig i sin Ungdom, stærkt begejstret for Renæssancens naturvidenskab og en stor beundrer af Descartes, med hvem han en tid stod i brevveksling med og hvis mekaniske naturopfattelse han delte, men fjernede sig i tidens Løb stærkt fra denne retning, frastødt af Hobbes’ yderliggående materialisme, og mere og mere grebet af Nyplatonismen, hvormed han også forbandt kabbalistiske Lærdomme.

Henry vil ikke skelne så skarpt mellem Ånd og Materie, idet han antager, at også Ånden har Udstrækning, som er en Egenskab, der må være fælles for alle Arter af Substans, altså også for Gud, for hvem det særegne er, at han er ubegrænset. Liv og Bevægelse får Stoffet ved det iboende åndelige Princip, som More tænker sig som naturånder, i Lighed med Nyplatonismens Dæmoner og Underguder, der eksisterer i en fjerde Dimension, ved egen Kraft udvider sig, trækker sig sammen og gennemtrænger hinanden, overalt virkende i det uendelige Rum. M. er den dybeste af det 17. århundrede’s engelske Platonikere, hans Lære af stor Interesse til Kendskab om, hvorledes den antikke Tænkning indvirkede på og forenedes med den nye Videnskab, ganske særlig i Opfattelsen af Uendelighedsbegrebet, og han har øvet ikke ringe indflydelse på ånder som John Locke, Newton og Leibniz.


Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Filosof Stub
Denne biografi af en filosof er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi