Henry Wadsworth Longfellow

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Longfellow i 1868, fotograferet af Julia Margaret Cameron.

Henry Wadsworth Longfellow (født 27. februar 1807 i Portland, Maine, død 24. marts 1882 i Cambridge, Massachusetts) var en amerikansk nationalromantisk digter, hvis værker inkluderer Paul Revere's Ride, Evangeline (1847) og Hiawathas sang (1855). Han var også den første amerikaner, der oversatte Dante Alighieris Den guddommelige komedie og var en af de fem medlemmer af gruppen Fireside Poets.

Longfellow læste jura, medicin og teologi og dimitteredes fra Bowdoin College i 1825. Efterfølgende tog han et studieophold i Europa frem til 1829, hvilket var en betingelse for kunne blive professor i fremmedsprog ved Bowdoin College. Her fungerede han desuden som bibliotekar. I løbet af sin tid ved Bowdoin skrev han tekstbøger i fransk, italiensk og spansk. Han blev i 1834 tilbudt et professorat i fransk og spansk ved Harvard University under forudsætning af at han tilbragte et år eller mere i Europa for at forbedre sine tyskkundskaber.

Som professor ved Harvard begyndte han at udgive sine digte, bl.a. Voices of the Night i 1839 og digtsamlingen Ballads and Other Poems fra 1841, hvori et af hans mest berømte digte, Landsbyens smed (The Village Blacksmith) indgik. Særligt kendt blev han for sine lange fortællende digte om historie og amerikanske legender. Hiawathas sang blev et nationalkleondie, der blev optrykt i 30.000 eksemplarer. Det nåede tilmed langt ud over USA's grænser. Digtet udkom på dansk i 1860.

Longfellow blev den første amerikanske digter, der fik en mindebuste i Poet's Corner i Westminster Abbey i London. Hans bolig i Cambridge har i dag status af nationalt kulturminde.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]