Heretica

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Heretica (af græsk αἱρετικός (hairetikós), kættersk) var et litterært tidsskrift på Ole Wivels forlag 1948-53, grundlagt af Ole Wivel, Thorkild Bjørnvig og Bjørn Poulsen.

Kredsen om tidsskriftet ville skabe litterær debat og gøre op med de ideologier og værdier, der prægede mellemkrigstiden, og som den mente lå til grund for 2. verdenskrig. Kredsen afviste, at alene demokrati og oplysning kunne være vejen ud af værdisammenbruddet, og foretrak de eksistentielle problemer/spørgsmål. Ifølge Heretica-kredsen var det især kunsten og poesien, der kunne ændre samfundet. Det kom til udtryk i Paul la Cours centrale Fragmenter af en dagbog; de tre første kapitler blev trykt i Hereticas tre første hæfter.

Heretica redigeredes på skift af to personer i to år hver:

Blandt bidragyderne var Karen Blixen, Jørgen Gustava Brandt, Vilhelm Grønbech, Per Højholt og Ole Sarvig foruden redaktørerne og en lang række oversatte udenlandske kunstnere og kritikere.

To år efter Hereticas begyndelse blev dets grundlæggende idéer modsagt i det åbenlyst rationalistisk- og marxistisk-orienterede tidsskrift Dialog, der blev udgivet af DKP's forlag Tiden. Blandt grundlæggerne af Dialog var Erik Knudsen, der i begyndelsen havde været med i Heretica.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]