Herlev Hospital

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Herlev Hospital
Generelle informationer
Sted Herlev, Danmark
Region Region Hovedstaden
Indviet 1976; 48 år siden (1976)
Fakta
Ansatte 6.449 (oktober 2017) [1]
Senge 957
Årlige patienter 82.000
Websted www.herlevhospital.dk
Oversigtskort

Herlev Hospital (tidligere Amtssygehuset i Herlev) er et sygehus i Herlev. Bygningen er blandt Danmarks højeste etagebygninger med 25 etager, en højde på 120 meter [2] og et grundareal på 30.000 m². Det blev indviet i 1976 efter en byggeperiode på 10 år. Hospitalet er et af landets største med en medarbejderstab på 4.000. Det er et områdehospital under Region Hovedstaden med døgnåben akutmodtagelse og en lang række specialafdelinger for hele hovedstadsområdet.

På Herlev Hospital findes også hovedafdelingen for sygehusapoteket Region Hovedstadens Apotek. Hospitalsapoteket leverer bl.a. medicin og andre farmaceutiske ydelser til Herlev Hospital.

I 1987 var hospitalet involveret i sagen om Sygehusbomberne, og den ikke detonerede bombe blev fundet og fjernet fra stedet.

Sygehuset huser også (udenfor) en masse skulpturer af skårede frugter og grøntsager. [3]

Historie, baggrund og design[redigér | rediger kildetekst]

Grundstenen til Herlev Hospital blev lagt i 1965.[4] Byggeriet er tegnet af arkitekterne Bornebusch, Brüel og Selchau ud fra helt nye principper for sygehusbyggeri med ideen om patienten i centrum.[4] Højhuset er konstrueret som seks sammenbyggede tårne og indrettet som en sengebygning med plejefaciliteter i tilknytning til sengestuerne. Det er suppleret med et lavere fleksibelt modulbyggeri til undersøgelser og behandling. Ved åbningen i 1976 blev de øverste ni etager lukket af som følge af en presset økonomi. Den sidste og 25. etage blev først taget i brug i 2007.[4]

Billedkunstneren Poul Gernes stod for den indvendige udsmykning af Herlev Hospital med klare og stærke farver, der skal opmuntre patienter og personale.[4] Enkelttårnene vender imod alle fire verdenshjørner, og farverne er afstemt efter dagslysets farvetemperatur - kølige farver mod nord og varme farver mod syd.[4] Indvendigt er hospitalet endvidere indrettet med runde hjørner, der er nemme at gøre rene.[4]

I 2022 blev en del klinikker flyttet til nye ring-formede bygninger.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Nøgletal herlevhospital.dk
  2. ^ Herlev Hospital på emporis.com
  3. ^ https://www.herlevhospital.dk/om-hospitalet/Organisation/Sider/Arkitektur-og-udsmykning.aspx
  4. ^ a b c d e f "Herlev Hospital - Moderne hospital med forsinkelse". Kulturarv.dk. Hentet 18. marts 2016.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]