Herman Webster Mudgett

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Herman Webster Mudgett
H.H.Holmes.gif
Fødselsnavn Herman Webster Mudgett
Alias Dr. Henry Howard Holmes, H. H. Holmes
Født den 16. maj 1860
Fødested Gilmanton, New Hampshire
Død den 7. maj 1896
Dødsårsag Hængning
Straf Dødsdom
Drab
Antal ofre 27-230/250
Periode 1893 til 1895

Herman Webster Mudgett (16. maj 18607. maj 1896), bedre kendt under sit alias "Dr. Henry Howard Holmes", var en amerikansk seriemorder. H. H. Holmes fangede og dræbte muligvis hundred af sine gæster i sit Chicago Hotel, som han åbnede på samme tid, som World Fair i 1893, han tilstod 27 mord, hvor af kun de ni blev bekræftet. H. H. Holmes bliver ofte omtalt som amerikas første seriemorder.[1][2]

Denne sag var berygtet i dens tid, og blev trykt som en serie artikler i William Randolph Hearsts avis. Interessen i Holmes forbrydelser, blev genoplivet i 2003 med bogen: The Devil in the White City, af Erik Larson, en bestseller.

I 2004, udgav filmproducer John Borowski, den første dokumentarfilm, som fokuserede på hele tortur- doktorens liv, filmen hed H. H. Holmes: America's First Serial Killer og en bog med titlen The Strange Case of Dr. H.H. Holmes, som indeholder Holmes egen fortælling, og The Holmes-Pitezel sagen, sammen med andet materiale som er fra samme tidsperiode.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Herman Webster Mudgett blev født i Gilmanton, New Hampshire, USA. Han var søn af Levi Horton Mudgett og hans kone, Theodate Page Price, familien stammede fra nogle af de første nybyggere i dette område. Han voksede op med en alkoholisk far, og han blev ofte mobbet som barn. Han påstod, at som barn var han blevet tvunget, af skolekammerater efter at de havde fundet ud af hans frygt for læger og det lokale lægehus, til at sætte ild en et human skelet. Ironisk nok, havde skolekammeraterne, taget ham med for at gøre ham bange, men i stedet var han blevet fascineret.

Han tog afgangseksamen fra Universitet af Michigan, medicinsk skole i 1884, mens han gik der stjal han kroppe fra skolens laboratorium. Ved at skamfere kroppene og påstod at den stakkels sjæl var død ved en ulykke, Mudgett, fik forsikringspengene, fra forsikringspolicer han have tegnet på hver af dem. Efter at han graduerede flyttede han til Chicago for at praktiser apotekerkunst, han begyndte at udvide hans ikke lovlige forretninger, ejendomshandle, og afslutte handler under navnet H. H. Holmes.

Den 8 juli, 1878, Holmes giftede sig med Clara A. Lovering fra Alton, New Hampshire og den 28 januar, 1887, giftede han sig med, Myrta Z. Belknap i Minneapolis, Minnesota, han var stadig gift med han første kone på dette tidspunkt, hvilket gjorde Holmes til bigamist. Han og Belknap fik en datter, ved navnet Lucy. denne lille familie på 3, boede i den bedre forstad til Chicago, Wilmette, selv om Holmes brugte det meste af hans tid i Chicago, for at tage sig af sine ”forretning”, udfyldte han en skilsmissebegæring, for at blive skilt fra sin første kone, men den gik aldrig igennem. han giftede sig med sin tredje kone, Georgiana Yoke, den 9 januar, 1894. han havde også et forhold til Julia Smythe, Ned Connor’s kone, en tidliger ansat af hans som flygtede fra Chicago. Julia ville senere blive et af hans ofre. Holems så godt ud, og var spinkel af bygning, og han have utrolig med charme, hvilket gjorde han til en virkelig ” Lady’s man” (damernes mand)

Chicago og ”mord borgen”[redigér | redigér wikikode]

I Chicago kom Holmes forbi Dr. E. S. Holtons drugstore (en forretning der foruden medicin også solgte fx fødevarer, legetøj, parfume), som lå på hjørnet af Wallace og 63 i forstaden Englewood. Holtons havde kræft og hans kone passede butikken. På grund af sin charme, fik Holmes et job der, og fik manipuleret Fru Holton til at sælge ham butikken, de blev enige om at Fru Holton forsat kunne bo i den tilhørende lejlighed over butikken også efter Hr. Holtons død. Da Hr. Holton døde, myrdede Holmes, Fru. Holton og fortale folk at hun var rejst på besøg hos slægtninge i Californien. Da folk begyndte at spørge til hvornår hun kom tilbage, udarbejdede han løgnen, at hun var blevet forelsket i Californien, så hun havde besluttet af blive boede der. Han købte grunden overfor butikken, hvor han byggede den 3 etages blok – lange ”borg”, som den blev døbt af dem i nabolaget.

Holmes åbnende det som hotel, til World's Columbian Exposition i 1893, han brugte, den resterende del af borgen til forretninger, blandt andet hans egen butik som var blevet flyttet, med der var også fx en guldsmed. De to øverste etager indeholdte hans eget personlige kontor, samt en labyrint af over hundrede værelser uden vinduer, med døråbning, som ville åbne til en murstensvæg, underligt vinklet gange, trapper der førte til ingenting, døre der kun, kunne åbnes fra ydersiden, og en masse andre underlige og labyrintlignende konstruktioner.

Over en periode på 3 år, valgte Holmes hans ofre imellem hans kvindelige ansatte, (af hvem mange, var blevet oplagt at tegne en livsforsikring, som Holmes betalte præminen på, og hvor han var den gunstige), elskerinder og hotelgæster, han ville torturer og dræbe dem. Nogle ofre blev lukket inde i lydisolerede rum, udstyret med gas liner, der gav ham mulighed for at kulilteforgifte dem på et givende tidspunkt. Nogle ofre blev låst inde i en stor bankboks som lå tæt på hans kontor, hvor han sad og lyttede til deres skrig, panik og endelig deres kvælningsdød.

Holmes havde gentagende gange skifte håndværkere, under hele opførelsen af borgen, for at sikker sig, at han var den eneste der fuldt ud forstod designet på huset, han havde skabt og derved formindskes chancerne for at nogle af dem ville reporter det til politiet. Og over i dette, kunne han ifølge loven på dette tidspunkt, fyre arbejderne, hver 14 dag, og undlade at betale dem.

Ofrenes kroppe blev sendt via en hemmelig slisk til kælderen, hvor nogle blev pertentlig dissekeret, ribbet for kød, og lavet til skelet modeller, og solgt til medicinske skoler. Holmes kremerede nogle af kroppene, menes andre blev lagt i grave med kalk for at blive nedbrudt. Holmes havde to store ovne og en grav med syre, flasker med forskellige gifte, og endda en pinebænk.

igennem forbindelserne han havde fået på medicin studiet, var han i stand til at sælge skeletter og organer, med ganske få problemer. Holmes valgte et af de værelser som lå længst væk til at udføre hundrede af ulovlige aborter. Mange af hans patienter døde på grund af hans fremgangsmåde til at fortage aborten, deres lig blev også lavet til skeletter og solgt.

Senere liv, anholdelse og henrettelse[redigér | redigér wikikode]

Efter Wold Fair, med kreditorer efter sig, og den generelle sparsommelighed på grund af dårlige tider, forlod Holmes Chicago. Han dukkede op i Fort Worth, Texas, hvor han havde “arvet” nogen ejendomme efter to søstre, jernbane – arvinger, hvem han havde myrdet. Han forsøgte at bygge en anden borg, i stil med den i Chicago, men han opgav snart det projekt, han fandt lov håndhævelse og den almindelige indstilling i Texas, ugæstfri. Han forsatte med at flytte rundt i USA og i Canada, og selv om det synes mest naturlig at han forsatte med at dræbe, er de eneste lig fundet som stammer fra denne tidsperiode, er ligene fra han tætte samarbejdspartner og denne 3 børn. han blev anholdt i 1895, da politiet fandt ud af hans forbindelse til en livsforsikringssvindel plan, sammen med hans samarbejdspartner. Benjamin Pitezel.

Pitezel var gået med til at fake hans egen død, så hans enke kunne indløse en forskningspolice på 10.00 dollars, som hun så skulle dele med Holms og en lusket advokat. Planen skulle forgå i Philadelphia, hvor Pitezel, skulle starte som opfinder, under navnet B. F. Perry, og han skulle blive dræbt i en laboratoriums eksplosion og hans lig skulle være godt vansiret. Holmes rolle var at han skulle finde et lig som kunne spille ”rollen” som Pitezel. Men den 2 september, 1894 dræbte Holmes angiveligt Pitezel, selv om nogen mener at Pitezel, en alkoholiker og kronisk depressiv, ret faktisk kunne have begået selvmord. Holmes indkasserede forsikringspengene, ved at fremvis det ”ægte” lig af Pitezel. Hvor efter Holmes manipulerede Pitezels kone, til at overlade forældremyndighed af 3 af hendes 5 børn til ham. Den ældste datter og hendes baby, forblev hos Fru. Pitezel. Han rejste med børnene igennem det nordlige af USA, og ind I Canada, mens han hele tiden brugte forskellige navne, og blev ved med at lyve for Fru. Pitezel angående hendes mands død, han påstod at Pitezel gemte sig i syd Amerika. De tre børn blev dræbt på forskellige tidspunkter under hans flygt, som endelig sluttede i den 17 november 1894, Boston. Han var blevet sporet af the Pinkertons, siden han var rejst fra Philadelphia, han blev tilbagehold på udestående arrestordre for hestetyveri i Texas, da myndighederne var bange for at han ville flygte fra landet, sammen med hans intet vidende kone nummer tre.

Efter at opsynsmand på borgen, informerede politiet om at han aldrig havde haft lov til at rengør de øverste etager, begyndte politiet en gennemgribende undersøgelse som forgik over en måned, hvor de fandt ud af Holmes effektiv måde at dræbe og skille sig af med ligene på. En mystisk brand, nedbrændt borgen den 19 august 1895, og grunden bliver i øjeblikket brugt af et U.S.Post Office(posthus)

Antallet af ofre bliver normalt anslået til at være imellem 20 og 100, og nogen gange så højt som 230, baseret på forsvunden personer, reporter fra dem tid. Uenigheden imellem antallet af ofre, skyldes at rigtig mange mennesker kom til Chicago for at se World fair, om for en eller anden grund ikke vente hjem igen. det bekræftede antal er 27 ofre, selv om politiet har reporteret at nogle af ligene i kælderen var så slemt i forrådnelse og delt at det var svært at bedømme hvor mange lig der ret faktisk var. Holmes ofre var først og fremmest kvinder, men inkluderede også mænd og børn. Holmes blev retsforfulgt for mordet på Pitezel, og tilstod efter hans dom, til 27 mord I Chicago, Indianapolis og Toronto og 6 mordforsøg. Her til skal der lige sige at Holmes blev betalt 7,500 dollars af William Randolph Hearst avis, til gengæld for denne tilståelse. Han gav mange modstridende fortællinger om hans liv, til at begynde uskyldighed og senere at han var dæmonbesat af Satan. Den lethed han havde med at lyve har gjort det, vanskelig efterforsker at konstatere nogle sandheder, baseret på hans udtalelser. Den 7 maj, 1896, blev Holmes hængt i Philadelphia, Holmes forblev rolig og elskværdig frem til hans død, han viste meget få tegn på frygt, angst eller depression.[3] ifølge The New York Times dækning af henrettelsen, brækkede Holmes nakke ikke med det samme, men han led i stedet en langsom død, hvor han i en periode på 10 minutter med mellem rum gav nogle ryk, han blev erklæret død 15 minutter efter at faldlemmen var åbnet. [4] Han havde ønsket at blive begravet I cement, så ingen kunne grave ham op og dissekere han krop, som han have gjord ved så mange, man efterkom hans ønske.

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Pawlak, Debra. American Gothic: The Strange Life of H.H. Holmes. themediadrome.com. Hentet 2008-01-02. 
 2. ^ History of Serial Killers. CarpeNoctem.tv. Hentet 2008-01-02. 
 3. ^ Franke, D. (1975). The Torture Doctor. New York: Avon. 
 4. ^ Holmes Cool to the End. The New York Times. 1896-05-08. s. 1. 

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 • The New York Times; May 8 1896, Wednesday; Holmes Cool to the End; Under the Noose He Says He Only Killed Two Women. He denies the Murder of Pitezel. Slept Soundly Through His Last Night on Earth and Was Calm on the Scaffold. Priests with him on the Gallows. Prayed with Him Before the Trap Was Sprung. Dead in Fifteen Minutes, but Neck Was Not Broken. Philadelphia, Pennsylvania; May 7 1896; "Murderer Herman Mudgett, alias H.H. Holmes, was hanged this morning in the County Prison for the killing of Benjamin F. Pitezel. The drop fell at 10:12 o'clock, and twenty minutes later he was pronounced dead."
 • Adams, Cecil. "Did Dr. Henry Holmes kill 200 people at a bizarre "castle" in 1890s Chicago?", The Straight Dope, 1979-07-06.
 • Eckert, Allan W. (1985). The Scarlet Mansion. Little, Brown & Co.
 • Franke, D. (1975). The Torture Doctor. New York: Avon.
 • Geary, Rick (2004). The Beast of Chicago: The Murderous Career of H. H. Holmes. Nantier, Beall & Minoustchine.
 • Larson, Erik (2003). The Devil in the White City. New York: Vintage Books.
 • Michod, Alec (2004). The White City. New York: St. Martin's Press.
 • Schecter, Harold (1994). Depraved. New York: Pocket Books.